Adriana Tanner: 5 nap L. A.-ben

2022.12.20

ROMANTIKUS / EROTIKUS

A romantikus regényeket mondjuk úgy, hogy fenntartásokkal kezelem, épp ezért nehéz sóhajjal kezdek bele szinte mindegyikbe: "na lássuk, most milyen klisés szerelmetes marhaságnak kell alávetnem magamat..."
Lehet, hogy ebből a hozzáállásból adódóan, de ezen a téren sok pozitív csalódás ért az utóbbi időben. Tény, hogy kellettek rossz tapasztalatok is, amik által ez az alap hozzáállásom kialakulhatott, de egyre több könyv tesz tanúbizonyságot arról, hogy nem feltétlen rossz számomra sem, ha egy regény épp romantikus/erotikus.  
Adriana kötetének borítója tipikusan az, amiről rendesen lerí, hogy egy rózsaszín sztori lapul benne. Nem is tagadom, hogy egy több szempontból már ismert, nyálban tocsogó, émelyítően édes limonádéra számítottam.
Lehet, hogy egyeseknek az is - viszont magam is meglepődtem, hogy abszolút nem így éltem meg az olvasását.

Bár az alap sztori egy kissé kiverte nálam a biztosítékot (SPOILER!!! Egy kis ország első könyves írónője hirtelen világhírű lett, aztán forgatókönyvet írt a sztoriból, és nahát! Pont azzal a színésszel találkozik a turnéja során, akit a főszereplőjeként elképzelt - és mit ad isten, egymásba is habarodnak...), összességébe mégis újdonságként hatott szinte az egész történet számomra, mind a cselekmény, mind pedig a karakterek szempontjából.

És mindemellett a sztori háttérben húzódó szálak is nagyon elgondolkodtatóak voltak, amik a hűtlenség témáját mutatták meg egy kevésbé elítélendő nézőpontból. Félreértés ne essék, a szerző nem kampányol a félrelépés és a könnyűvérűség mellett, inkább arra mutat rá Sarah és Adam történetével, hogy ha elképzelhetetlen és érthetetlen is egyesek számára, bizony van az a helyzet, amikor még az olvasó sem feltétlen törne pálcát egy házasságtörő/félrelépő felett.

Továbbá, ami még igazán tetszett az egészben, hogy nem 15-30 évesek voltak a szerelmesek, hanem a 40-hez közelítettek. Érett emberek, akiknek már van múltjuk, egzisztenciájuk, saját életük - amiből kilépni vagy akárcsak egy kicsit is megváltoztatni nem kis bátorságra van szükség. Rengeteg dilemmát vet fel, amit nem lehet egyszerűen egy rózsaszín felhővel megoldani. Ennyi idősen már tényleg nem.

Számomra is meglepő volt, hogy végre egy olyan romantikus sztori került a kezembe, ahol nem csak megérteni, hanem már-már egyetérteni is tudtam a karakterekkel. A döntéseikkel, az érzéseikkel, a világnézetükkel, a reakcióikkal. Arra számítottam, hogy megint oltári hülyeségeket fogok olvasni, mert hát, "a szerelem öl, BUTÍT, és nyomorba dönt." Ennek ellenére ennél a könyvnél egyszer sem kellett a falba vernem a fejemet, amit az eddig általam olvasott romantikus kötetek többségéről nem igen mondhatnék el.

Aranyos volt, de szenvedélyes, és elgondolkodtató is. Voltak mélyebb, kesernyésebb részei - hisz' nincs szerelmes sztori némi dráma nélkül -, de ezek sem voltak kellemetlenül elnyújtva, inkább a történet pozitívabb részei kaptak hangsúlyt és lettek szépen kidolgozva - amit minden olyan olvasó díjazni fog, akik a totál felesleges hisztitől és melodrámától a falnak tudnának rohanni.

A csavarok is tetszettek, és ezt hatalmas pozitívumként írhatom a szerző javára, mert szépen elrejtette szinte mindet, pedig hát... ismét csak azt tudom mondani, hogy az ilyen zsánerű könyvek terén szinte csak olyanokhoz volt "szerencsém", ami kiszámítható történettel bírt - minden téren.

A szöveg igényesen szerkesztett- megfogalmazott, a szerző gördülékenyen, olvasmányosan ír, és egy ilyen sztorihoz képest meglepően bő szókinccsel.

Ami furcsa volt viszont, az a váltott szemszög. A legtöbb könyvben nagyjából fejezetenként jönnek a két- vagy több karakter közötti váltások, itt viszont nagyjából a kötet feléig csak Sarah, utána pedig ugyanazt a történetet Adam nézőpontjából ismerhetjük meg. Nem mondom, hogy nem volt érdekes, viszont szerintem olyan nagyon sok plusszt nem adott a sztorihoz, hogy 2 szemszögből olvashattam ugyanazt. Főleg, hogy szinte egyformán élték meg a dolgokat... annyi különbség volt, hogy Sarah nyilván egy nőiesebb, "lágyabb" hangvétellel tolmácsolta, Adam meg inkább lényegretörőbb, nyersebb, férfiasabb módon. Mindenesetre mivel amúgy is tetszett a történetük, jól esett mindkét verziót olvasnom.

...ez a könyv pedig már ismeretlenül is toplistás volt a Bookline-on! Viszont olvasva be is bizonyosodott számomra, hogy nem hiába szeretik sokan.

Örülök, hogy olvashattam!
Gratulálok a szerzőnek, és további sok sikert kívánok!

A könyvvel készült Tiktok videómat itt találjátok: