Kedves olvasók/írók/kiadók!

Eőri Klaudia vagyok, egy Ausztriában élő MAGYAR könyvmoly.
Az E.K.Mindaleth oldalt arra a célra hoztam létre, hogy a magyar kortárs íróink könyveit népszerűsítsem. Ezen könyvekről véleményt írok, amit egy (vagy több) olyan fotóval publikálok, amikkel a történetüket, azok hangulatát, és/vagy egyes karaktereit igyekszem bemutatni. 

Mindezzel azt szeretném elérni, hogy kis hazánk szerzői több figyelemben részesülhessenek, a könyveik történetéről pedig a lehető legtöbb olyan olvasó tudomást szerezhessen, akiket érdekelhetnek. 

"...Mert a megfelelő kezekben MINDEN könyv nagyszerű!"

Elsődleges közösségi média felületem a Facebook oldalam, ahol nem csak a könyves véleményeim- fotóim vannak közzé téve, hanem minden más egyéb könyves tevékenységem, köztük a havonta nyíló könyves nyereményjátékaim.
A kezdetek kezdetén (2021 február), a HazaÍrók (még akkoriban működő) nyilvános marketing Facebook csoportjába támogatói szándékkal kezdtem el véleményeket írni- és fotózni kortárs magyar íróink könyveiről-könyveivel.
Viszont mikor belevágtam, csak 1 éven át terveztem csinálni, méghozzá az anyagi költségei miatt.
Ugyanis minden stábtagom fizetést kap minden munkáért, + sok más egyéb extra kiadással jár együtt minden egyes fotózás.
Hogy hozzávetőlegesen legyen némi elképzelésetek, hogy mekkora összegekről van szó:
• Fotós: 35.000 - 120.000 Ft 
• Sminkes: 7.000 - 20.000 Ft
• Fodrász: 7.000 - 20.000 Ft
• Grafikus: 9.000 Ft -tól a csillagos égig
• Stúdió/helyszín bérlés 7.000 - 30.000 Ft
• Kellékek: 1.000 - 30.000 Ft
• Ruha/Kosztüm (vétel/bérlés): 1.000 - 60.000 Ft
• Budapesti fotózás esetén üzemanyag (a jelenlegi dízel autómmal) :
- Otthonról oda-vissza: 2x250 km = 15.000 Ft + pályamatrica 4000 Ft
- Ausztriából oda-vissza: 2x550 km = 32.000 Ft (osztrák p.matricát kapok a főnökömtől) +magyarországi p.matrica 4000 Ft
- Szállás 2 éjszakára: 25.000 - 30.000 Ft
A legegyszerűbb változat az lenne, ha semmire nem lenne szükségem, csak fotósra és sminkesre, akik házhoz is jönnek. Ebben az esetben lenne 12 db képünk 98.000 Ft -ért.
Ez az ára a könyves fotózásainknak. Eltekintve attól, hogy egy könyv kiolvasása átlagosan 3-4-5 óra, egy véleményt megírnom minimum 1 óra, plusz még a kismilliószor való ellenőrzése, javítása, aztán a posztolások, képes kreatívok, mutimitolvasol képek, recenziós videók, (+ a nyereményjátékok és azok költségei, pl a póló 6000 Ft volt + posta) stb...
A fotózások megszervezése-tervezése esetenként hónapokkal a fotózás előtt elkezdődik, folyamatosan kontaktba vagyok a stábtagokkal, és együtt készülünk. Ezek sohasem 1 perces szóváltások. A kellékeket/ruhákat, ahogy jön egy ötletem, máris kezdem keresni, hogy honnan tudnék minél megfelelőbbet minél olcsóbban beszerezni/bérelni. Ez gyakran többször fél óra keresés, megrendelés stb...
A fotózások Budapesten általában egésznaposak, a legutóbb pl 9:00 - 21:00-ig tartott, ami 5 fotózást foglalt magába, különböző helyszínekkel. Így már érthetitek, hogy miért 2 éjszakára foglalok szállást, hisz' előző nap utazok fel, és másnap utazok haza.
Osztrák fotózás esetén a sminkes és a fotós általában házhoz jön (ők is Ausztriában élnek-dolgoznak), de így is egy egész délután elmegy rá, átlagosan kb 13:00 - 19:00-ig dolgozunk.
Ebben a tekintetben, ha szétosztom az órákat, amiket a könyvekre és a fotózásokra szánok, heti 10-15 munkaórám MINIMUM van velük.

Ééééés mégis én vagyok, aki megfizeti ezek árát...
Mielőtt szó érné a ház elejét: NEM! NEM panaszként, nem nyafogásból osztom meg ezt veletek!
Tisztában vagyok vele, hogy erre senki nem kényszerített, ezt magam vállaltam, én akartam, az én döntésem volt, mi több, szívesen tettem! És ezzel nincs is semmi baj (számomra legalábbis... akinek meg van, az legyen az ő baja)!

A gond azzal van, hogy mindazért, hogy a fotózásokat anyagilag állni tudjam, szükségem volt egy másodállásra. Így gyakorlatilag az év nagy részében heti 50-60 órákat dolgoztam, hogy legyen keretem az ezzel kapcsolatos tevékenységeimre. - Ami mentálisan és fizikálisan bőven volt annyira megterhelő, hogy ha nem létfontosságú, akkor ne kelljen folytatnom.
Nos, részemről (mára már) nem létfontosságú, úgyhogy idén nyártól nem vállaltam másodállást. Azaz nem lesz pénzem finanszírozni a fotózásokat... 

Jogosan merülhet fel bennetek a kérdés, hogy "De akkor mire volt jó ez a nagy felhajtás? A logók, a saját oldal, az önmarketing, stb..."

Szerintem semmi sem bizonyíthatja jobban az őszinte segítő-támogatói szándékomat, mint hogy pénzt-időt-energiát nem sajnálva már annyi könyv be volt mutatva a Facebook oldalamon. Mint mondtam, ezt 1 évig így is terveztem. De még az 1 év lejárta (2022 február), és a saját oldalam létrehozatala (2021 október) előtt volt pár olyan személy, akiknek köszönhetően arra az elhatározásra jutottam, hogy (remélhetőleg) megérné folytatni. Nyilván nem úgy, abban a formában, amiben eddig, azaz hogy még én fizetek azért, hogy tartalmat gyártsak... de mivel a visszajelzések alapján hosszabb távon is lenne rá igény, ezért kigondoltam pár lehetőséget NEKTEK, olvasóknak- és íróknak, hogy továbbra is módomban álljon folytatni az itteni munkát.

Mielőtt még ezt jobban kifejteném, szeretném hangsúlyozni, hogy ezen lehetőségekkel az elsődleges célom nem az lesz, hogy ebből profitáljak, hanem az, hogy NE NEKEM kerüljön pénzembe, hogy a lehető legminőségibb tartalmakkal legyetek általam ellátva.

Na és akkor nézzük azokat a lehetőségeket...

• A tartalomgyártó anyagi támogatása a tartalomfogyasztók által

A Donably-n létrehoztam egy felületet, ahol mindenki, aki szívesen segítene - és módjában is áll, támogathat abban, hogy hosszú távon folytathassam az itteni munkát, azaz egy általa kiválasztott összeggel időszakosan, vagy akár havonta is beszállhat a költségekbe.
Ezt az opciót kifejezetten azon írókért hoztam létre, akiknek nem áll módjában a könyvükkel való fotózást finanszírozni, de örülnének, ha lenne rá lehetőségük.
Ezen szerzőktől csakis recenziós példányokra lesz szükségem a megjelent könyvükből, aztán amint összegyűlik egy fotózáshoz szükséges összeg a támogatásokból, a FACEBOOK OLDALAM KÖVETŐINEK választása lesz, hogy ezen könyvek közül melyikre szánjuk. 

• Könyves fotózás, és egyéb könyves marketing anyagok létrehozása, mint szolgáltatás

Ezt az opciót azon írók vehetik igénybe, akik a könyvükkel garantáltan szeretnének tőlem (velem) fotókat. Ez esetben az író (vagy a kiadó) maga fogja finanszírozni a könyvével való fotózást, és egyéb marketing anyagokat.
...persze ha egy olvasó keresne fel, hogy "már pedig ő látni akar fotókat ezzel és ezzel a könyvvel", természetesen ha állja a költségeket, szíves-örömest állok rendelkezésére! 😉 Ebben a tekintetben ez az opció is éppúgy az olvasóknak is rendelkezésére áll, nem csak az íróknak/kiadóknak...

Azt nem mondom, hogy ezek után soha többé nem fogok befizetni fotózásra, mert ha adódik olyan könyv, amihez mindenképp szeretnék, de mindkét opcióból kiesik, valószínűleg csak idő kérdése lesz, de meg fogom valósítani.
Aztán persze a köztes időszakokban, mikor nem lesz anyagi keret fotózásra, akkor sem maradtok tartalmak nélkül, ugyanis az egyedül finanszírozott időszak alatt jó pár fotóval felvérteztem magamat, azaz még lesz miből gazdálkodni, több kép is van raktáron, és várja, hogy megosszam veletek a rajtuk szereplő könyvekről írt véleményemmel. 

Őszintén remélem, hogy megértéssel fogjátok kezelni ezen soraimat/hozzáállásomat!
És nagyon szépen köszönöm az összes eddigi- és a további-, minden jellegű támogatást! Mert ugye a támogatás nem csak pénzben értendő... a felületeimen (Facebook, Instagram, TikTok, és egyenlőre csak a Hun Book RT. általi Youtube csatorna) levő aktivitásotok, az összes megosztásotok, a bíztató és elismerő szavaitok, az építő jellegű kritikátok, de már pusztán a jelenlétetek is hatalmas segítség és motiváció a számomra, amiért mindig hálás leszek.

Aki pedig szeretne, de nem áll módjában anyagilag támogatni, ne ostorozza magát! Biztosan nem gondolnátok, de volt idő, mikor még egy túrórudit sem engedhettem meg magamnak (nemhogy fotózást...). 1,5 évig éltem áram nélkül. Ha valaki megérti, hogy nincs mindenkinek havi 500Ft-ja ilyen "úri huncutságokra", mint pl az általam nyújtott tartalmak finanszírozása, az pont én vagyok. Én is éltem meg már mélységes nélkülözést... úgyhogy csak kitartást, és mihamarabbi "felemelkedést" kívánok mindenkinek, aki így van. És már az is örömömre szolgál, ha csak "csendes megfigyelő"-ként van itt jelen. 

KÖSZÖNÖM! 

És amit még mindenképp megemlítenék...
Nem tudhatom, hogy mennyi anyagi támogatásra számíthatok, ezért nem is merek ígérni semmit. Viszont ha elérjük azt a szintet, és lesz rá igény, a fotózásokon túl nyitott leszek minden másegyéb kiegészítésre-fejlődésre-szintlépésre is. Értem ezalatt pl azt, hogy beruháznék egy kamerára, hogy minőségibb videókkal is elláthassalak titeket (mert amúgy jelenleg még laptopom sincs, telefonról oldok meg mindent, ami nem mellesleg nem éppen prémium kategóriás, főleg ami a kameráját illeti...).

Azt viszont megígérem, hogy az anyagiaktól függetlenül is igyekezni fogok, hogy a véleményeim terén is minőségi írásokkal szolgálhassak. 

Szeretettel:
E.K.Mindaleth - Klaudia

Facebook:

Instagram:

YouTube:

Tiktok:

Hun Book RT. Youtube:

Támogatói felületem (Donably):