Anne L. Green - Eltitkolt múlt

2023.03.06

ROMANTIKUS / EROTIKUS

Az #olvassteishazait könyvkihíváson többnyire olyan szerzőktől kell olvasnunk, akiktől még nem olvastam. Bevallom, sokáig hezitáltam, hogy elindítsam-e ezt a kihívást, mert úszok a recenziós felkérésekben, és nem kis nehézséget okoz a kihívásos könyvek beiktatása a recis olvasási ütemtervembe... - de nem hagyhattam ki. A tetkósok 2023-as #olvassteis kampányához fűződik, így persze mindenképp idén kell lebonyolítanunk.

Viszont épp a hezitálásom okán (hogy nehéz ennyi plusz könyvet beiktatnom) az elsődleges szempont a könyvek kiválasztásánál a terjedelmük volt. Azaz az önálló könyvek és a sorozatok első könyvének terjedelmét vetettem össze minden olyan szerző könyveinél, akitől még nem volt könyv a polcomon, és azokat szereztem be tőlük, melyek a legrövidebbek voltak. Elnézve a fülszövegeiket vannak kételyeim, hogy úgy amúgy ezek lettek volna a legjobb választások számomra, de hát... most az idő a nagy úr.

Anne L. Greentől is eképp esett a választásom az Eltitkolt múlt c. kötetére, s bár voltak kételyeim, azt tudom mondani, hogy ha ilyen jó lesz a kihívás többi kötete is, akkor nem lesz okom a választási taktikám megbánására! 
No de, nézzük a könyvet! 
SPOILER veszély!
Egy tipikus nőcsábász, aki egy nagy csalódás után csak játszani volt hajlandó a nőkkel, egyiket vitte a másik után az ágyába - mondván, másra úgysem alkalmasak, hisz' mindegyik csak a pénzét akarja.
És egy űzött vadként menekült fiatal nő, aki otthonát és családját hátrahagyva új életet kezd rengeteg nehézséggel - és egy kisbabával az oldalán.
A véletlenek úgy hozzák, hogy e két személy találkozik, és minden igyekezet és akadály ellenére egymásba szeretnek. Ám de, a múltjuk visszaköszön, és életveszélyes viszontagságok veszik kezdetét.

Az írói stílus nekem kifejezetten tetszett, Anne jól bánt a szavakkal, a karakterekkel, és a történettel is. Egy érzelmi vasút az egész könyv, tele szenvedéllyel, szeretettel, csavarokkal, félelemmel, és bátorsággal.
Egy picirit néhol túlzottan a valóságtól elrugaszkodottnak éreztem (pl amit Alex apja tett az ő exével ellenük...), de ezeket elnézve igazán jó kikapcsolódást nyújtott a könyv. Kifejezetten üdítő volt az igényes nyomdai formátum is, a fejezetek címeivel, és az alattuk írt elgondolkodtató idézetekkel. A karakterek alaposan kidolgozottak voltak, és szerethetőek. Talán a "főgonoszt" tartom kissé felületesnek e téren, bár tény, hogy túl sok lehetőséget nem kapott rá, hogy jobban megismerhessék az olvasók. Tőle eltekintve a többi karakter (fő- és mellék, pozitív- és negatív egyaránt) viszont teljesen rendben volt. A kedvencem mégis a kisfiú lett. Imádtam a gyermeki, de okos meglátásait. A könyvet számomra talán ő tette igazán különlegessé. Az írónő nem csak mint "mellékszereplő" írta bele, hanem rengeteg kulcsfontosságú jelenetben adott teret neki. Sok szerző ott rontja el a dolgokat, hogy bár van gyerek (vagy kutya, macska, stb.) a történetében, de kb csak említés szinten, és szinte megfeledkeznek róluk - nem játszatják el a szerepüket velük a könyvekben. Anne ebben a kötetben viszont megmutatta, hogy de bizony, így is lehet! - ha már volt egy gyerek a képben, nem feledkezett meg róla, hanem szépen belefűzte mindenbe, ahová lehetett.

Minden aggályom ellenére mondhatom, hogy igazán jó olvasási élményben volt részem e kötettel. Lehet, hogy nem tetszik mindenkinek Anne minden könyve, de ezt a regényét olvasva egyáltalán nem csodálom, hogy sokan viszont szeretik a munkásságát.

Minden elismerésem, és további sok sikert kívánok, Anne! 

Végezetül, pár számomra igazán tetsző részletet is kiemelek nektek a könyvből:

"A szegénységet egyetlen szám vagy tényező sem tudja jól kifejezni, mivel az sokkal inkább egy lelki állapot, a körülmények és az egyén találkozásának eredménye, amire vagy mi, vagy a környezetünk süti rá a szegénység bélyegét."

"Hiába a gondosan kialakított megjelenés, a tisztára suvickolt cipő és a legdrágább parfüm, ha a liftnél vagy az iroda ajtajában egy hölgy előtt betolakszik, mert az illem, viselkedéskultúra és erkölcs az, ami egy férfira a koronát felteszi."

"Kockázat nélkül nincs boldogság."

"...a létezés célja tényleg a másokkal való törődés."

(A könyvről írt eredeti bejegyzés 2023. januárban jelent meg.)

A Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesület #olvassteis kampánya kapcsán készítettem egy mini-interjút is az írónővel, amit itt olvashattok: