Bert Miller - Az ifjú Jézus

2022.06.23

ROMANTIKUS NOVELLA

A borítón (aminek alapja Pataki Lilla "Lélekerdő" című kávéfestménye - szerkesztette Szabó Borka ) nincs mit részletezni, egyszerűen csodaszép! 

Leginkább mamámnak köszönhető, hogy gyerekkoromban fontos szerepet töltött be a keresztény hit, s annak gyakorlása (asztali áldás, vasárnapi misék, hittanra járás, elsőáldozás, stb...). S bár bevallom, nem tartozott a kedvenc elfoglaltságaim közé, mivel nem önszántamból, hanem leginkább csak az ő kedvének eleget téve voltak ezen "programok" beiktatva. Van egy "sajátos" elképzelésem/véleményem a keresztény hitről- és annak gyakorlásáról, de az elmúlt pár hónap rávilágított, hogy az a fajta- és erősségű hit, amit nagyanyám birtokol, talán tényleg csak az lehet, ami minden nehézségen segít átlendülni, talpon maradni, kitartani-leküzdeni. Míg mások ezen nehézségekbe belerokkannak, őket egyben tartják a hitük! Ennyi idős fejjel ezért is bánom, hogy anno kissé nehezteltem rá, amiért -voltaképp- rámerőltette a "katolicizmust". Mert mára már tisztán látom, hogy miért tartotta fontosnak... De térjünk rá Bert Miller ezzel kapcsolatos novellájára! Aki hasonló cipőben jár a gyerekkorát illetően, mint én, biztosan motoszkáltak benne is hasonló teológiai kérdések:

- Mi minden történt a kis Jézus megszületése, és a "Megváltó-vá válása" között?
- Volt szerelmes?
- Gondolt-e családalapításra?
- Hogy teltek a napjai?
Nos, ebben a novellában a válaszok:
- Igen. (A szerelem nem bűn.)
- Igen. (De számára nem adatotthatott meg.)
- Tisztességes-, becsületes munkával, és azzal, hogy harmóniát teremtsen az emberi- és az isteni tudata között.

Karakterek kapcsán igazán szimpatikus volt Lea, Jeshua huga, ahogy, s amiket mondott, számomra rokonszenves volt nagyon. Aztán Mikáél arkangyal... neki kifejezetten örültem, egyrészt mert maga a hitvilág kapcsán is ő a "kedvenc" angyalom, a történet szempontjából viszont azért, mert válaszokat kaphatott Jeshua, és segítséget a gondolatai/álmai/érzései megértéséhez. De az egész novella légköre, ami igazán tetszett, plusz az, hogy bemutatta, hogy Jeshua bár Isten fia, mégiscsak ember, és emberként érez és gondolkodik. Viszont mindemellett hatalmas benne a kötelesség tudat -, hogy bizony hiába vágyik egyes dolgokra, ő többek megváltásáért felel, és aszerint kell élnie, cselekednie, hogy a "küldetését" sikerüljön teljesíteni.

De novella lévén többet jobb, ha nem mondok, csak még annyit, hogy nagyon szép írás, és nagyon örülök, hogy olvashattam! 

(Az eredeti bejegyzés e novelláról 2021. szeptemberben íródott.)

Smink: Sóvári Dóra
Fotó: Pásztor Digi Gábor