C&H: Sssh! - Titok-antológia

2022.06.28

ROMANTIKUS / EROTIKUS / ANTOLÓGIA

Nem igazán szeretem a novellákat, úgyhogy nem csoda, ha az antológiák sem a kedvenceim...
Nagyon kevés az olyan romantikus könyv, ami igazán tetszik...
Erotikus? Az meg pláne!

Még igencsak a "pályafutásom" kezdetén (hahaha, tudom, még mindig csak a kezdetén vagyok, na de na...) keresett fel a C&H-s csajok egyike, hogy lenne-e kedvem elolvasni e kötetüket (e-könyvként). Nos... totál amatőrként már a felkeresésük is zavarba ejtő volt, de még hogy egy ilyen könyvvel!?
"Elég kritikus vagyok a romantikus könyvekkel, az erotikus zsáner meg igencsak távol áll tőlem... de elolvasom szívesen, viszont csak saját felelősségre kérjetek tőlem véleményt!"
- mondtam akkoriban valami ehhez hasonlót válasz gyanánt.
Meglepett a határozottságuk. Kíváncsivá tettek! De azért bennem motoszkált a félsz: "ez egy romantikus-erotikus antológia".  
Azt hiszem, kevés akkora pozitív csalódás éri az ember lányát, amekkora most engem ért. Ugyanis annak ellenére, hogy ez valóban egy romantikus-erotikus antológia: IMÁDTAM!

És nem csak történetileg! Hatalmas nagy elismerés illeti a lányokat, mivel azt tudom mondani, hogy magyar kortár könyvek terén kiemelkedően magas minőségű kötetet hoztak létre a Sssh! antológiával! És nem véletlenül írom most ki az egész "stáblistát":
• A szöveget gondozta: Bodnár Alexandra, Monos Anett, Zucker-Kertész Lilla Anna (Alex L. Hooper, Anett Monos, M. Z. Chapelle)
• Borítóterv: Rainy Art
• Belső grafika: Szilágyi Heléna
• Műszaki szerkesztő: Ádász Ágnes
• Korrektor: Bodnár Alexandra, Monos Anett
• Felelős vezetők: Bodnár Alexandra és Zucker-Kertész Lilla Anna
...sokan dolgoztak rajta? Igen. De gyakran épp emiatt csúsznak szét a dolgok. Az ő esetükben ez mégis bevált? Igen! Ugyanis azt gondolom, hogy teljes mértékben a fantasztikus csapatmunka eredménye ez a könyv. MINDANNYIUKNAK jár a hatalmas taps!

No meg persze a szerzőknek is!
Kissé sok lenne már a felsorolásból, úgyhogy őket inkább a tartalomjegyzéket lefotózva mutatom meg. 
E kötet novellái meghatóak, elgondolkodtatóak, szépek, igényesek, egészen egyediek, s mi több - nagyszerűen működnek így, csokorba rendezve. Hogy sok esetben mi volt, ami tetszetőssé tette számomra a történeteiket? Fantasy kedvelő lévén, naná, hogy a misztikus- és fantasy vonásaik. No de, akad nem egy olyan írás is benne, amikkel íróik kifejezetten a realitás talaján maradtak - és ennek ellenére azok is a kedvenceimmé váltak.
A könyvet összességében inkább romantikusnak mondanám, mint erotikusnak. Van olyan története, ami pl teljesen erotika mentes. És több olyan is, amiben kb csak fűszerként van alkalmazva. Amelyekben pedig igencsak fontos elemként szerepel, tökéletesen működik! Viszont a romantikus vonal minden írásban erősen dominál - és nem abból az 500x olvasott, elcsépelt, klisés formából, és még csak nem is az igazán "limonádé" stílusban íródottból... Minden egyes novella esetében egy dolog van, amire igazán gondolni tudok e könyv tekintetében: minőség.
És ha egyenként is gondolok rájuk? Van köztük humoros, szenvedélyes, megható, szomorú, szívszorító, bájos, kedves, aranyos, izgalmas, elgondolkodtató.
De tudom, hogy sokakat az érdekelne, hogy történetileg milyenek - miről szólnak. Mindet nem árulom el, de párat azért megosztok veletek... 

 
(Spoiler veszély!) 
- A Hóvarázs c. novellában egy vidéki lány Budapestre utazik (egy vizsgára), méghozzá egy jókora csavar folytán egy teljesen idegen pasi társaságában - amiről gyakorlatilag nem is tud. Több kérdést is boncolgat e történet: vajon a józan ész, és az óvatosság felülbírálja az érzéseket, a szív szavát? Aztán... tényleg belekényszerülünk az elvárások teljesítésébe, hogy "valakik legyünk", vagy legyen bátorságunk keresni önmagunkat?

- A Határvidék Úrnője az egyik "keményebb" novella a gyűjteményből, egy kissé sötétebb fantasy világban játszódó történet. Vannak itt szörnyek, egy kisebb csata, és egy újonc románca hadvezérével, aki amúgy maga a Határvidék Úrnője...
- A Tükörlélek egy zárkózott srácról szól, aki a "tükörben" lel lelkitársra. Ám teljesen másképp, mint ahogyan azt gondolnánk.
- "A béklyók mögött" ismét egy fantasy elemekkel tűzdelt novella. Nem is akármilyen elemekkel: Luciferrel, és a pokol démonjaival. Ebben a sztoriban nagy jelentősége van a szabad akarattól való megfosztottságnak. És hogy miként van jelen a romantika/erotika? Vérpezsdítően!
- Fecske: Ha muszáj lenne választanom a kötet fantasy-sebb novellái közül, nálam ez viszi a prímet. Bár ebben némileg kevésbé dominált a fantasy vonal, de mégis... A karakterei, és a kapcsolatuk alakulásának mikéntje, plusz maga a világ, amiben játszódik... Mmm de jó volt!
Egy "ketrecharcos"-alvilági csaj, és egy nemesi vérvonalból származó, "mágiabirtokló" pasi. Ám de, mindenkinek vannak titkai - nem minden az, aminek látszik!
- A kötet legérdekesebb novellája "díjat" tőlem "A zenében szikkadó szétfolyt életfesték" nyerte. Van benne bőven misztikum, és részben emiatt folyamatosan bizonytalanságban tartja az olvasót: Mit titkolnak a karakterek?
Mesterien megírt történet, tele a színekről, azok jelentéséről és üzenetéről megosztott "titkokkal". És mindemellett nagyon megható és elgondolkodtató...
- 2 olyan sztori van, melyek közül nem tudnék választani, annyira tetszenek. S ráadásul nem tartalmaznak fantasy elemeket, de még csak misztikusak sem! Az egyik a Mint tavaszi zápor fűszere a földnek. Egy történet egy nagyon komplikált családról a nagyon komplikált családi helyzetével. Talán a bátyáim miatt érezhettem igazán rokonszenvet a karakterekkel, de imádtam mindet, még az "apjukat" is, aki amúgy épp egy kissé negatív színben van itt feltűntetve. Több csattanó is elcsattant, de végül minden a helyére került... és én együtt örültem (a nagyon szimpatikus) karakterekkel.
- A másik ilyen sztori az OdOn névre keresztelt novella. Bár klisésen indul (egy alkalmi kapcsolatokra szánt társkereső appal), azt mondhatom, nagyon szépen egyedivé lett téve. És talán ez volt az egyik "legerotikusabb" novella a kötetben, viszont nagyon jól megírva. Csavaros, humoros, szenvedélyes, és szerintem gyönyörű történet. Itt is olyan karaktereket "ismerhettem meg", akiket szívesen tudnék a való világban is. Vicces ezt hallanom saját magamtól, hisz' nem vagyok az alkalmi kapcsolatok híve, és általában azokért sem érzek szimpátiát, akik igen. No de, mint a kötet mindegyik történetében: ebben is nagy titkok kerülnek napvilágra - és ha olvassátok majd, ti sem fogtok pálcát törni a szereplőik felett! 


Nyolc novella történetét "bontottam elő" nektek kicsit e kötetből. De mind a tizenhármat szerettem!

Nagyon köszönöm a bizalmat a C&H-s csajoknak, és az élményt a kötet összes írójának! A Smaragd Kiadó -nak pedig, hogy megtisztelt egy fizikális példánnyal belőle - így lehetővé téve, hogy a CilinderAjándék nyereményjáték részévé válhasson, és plusz egy olvasót szerezhessen magának! 


Teljes szívből ajánlom mindenkinek, főleg a romantikus zsáner kedvelőinek!

Gratulálok a csajoknak, és a kötet összes írójának, további sok sikert mindegyikőtöknek!
(Az eredeti bejegyzés e könyvről 2022. június 16-án íródott.)  

Smink: Sóvári Dóra

Fotó: Pásztor Digi Gábor