Csete Dóra: A Zöldlomb-erdő lakói

2022.06.28

ÁLLATMESE

Egy könyvesboltban ezért a borítóért tutira megállnék, mivel nagyon szeretem az ilyen szolid, finom motívumokat, egyből feltűnne. Egészen harmónikus a könyv témájához Simondán-Szabó Edit rajzával, ami jellemző a beltartalomra is, hisz' illusztrációi tökéletesen illenek Dóri aranyos állatmeséihez. 
Zöldlomb-erdő lakói ugyanis nagyon kedves állatok, akik megtöltik e könyvet szeretettel, vidámsággal, barátsággal.
Több kis történet részesei lehetnek a picik, mialatt betekintést nyerhetnek az erdei állatok közösségébe, néhány csínytevéssel, erdei kirándulással, közös barkácsolással, és az ünnepek meghittségével, örömteli ajándékozásaival. Mert hogy, Móka, a mókusfiú, Sutyi, a nyúlfiú, Böki, a sünilány, Szellő, az őzlány, Ravi, a rókalány, és Horka, az öreg vaddisznó 1 teljes év együtt szerzett élményeit meséli el írónőnk.  Ősszel voltak kirándulni, makkot gyűjteni, aztán a tél derekán együtt készítettek madáretetőt. Közben Horka vaddisznó szülinapját is megünnepelték egy kedves gesztussal, és télen pedig mind együtt daloltak a karácsonyfa körül. A farsangi jelmezverseny sem maradt el, a barátok mind-mind az egyéniségükhöz hű jelmezt öltött fel.
Tavasszal megejtették a tojásfestést és a locsolkodást húsvét alkalmából, és nyáron volt egy közös zöldségleves készítés bográcsban, és egy strandolás az erdei tónál...
Majd újra elérkezett az ősz, ahol megemlékeztek az elmúlt év alatt megélt eseményekről, és terveket szőttek a következő évre.

Kihagytam valamit? Megeshet... hisz' amilyen kis könyvecske ez, annyi élmény és szeretet lakozik benne.

Kifejezetten olvasmányos, nagyszerűen hangulatos felolvasásokat biztosíthat a kisgyerekeknek és szüleiknek, miközben kicsit közelebb kerülhetnek az erdő lakóihoz. Nem a szó "hagyományos" értelmében, mivel inkább csak az alap természetüket mutatja be Dóri e mesékben, de azt olyan kedves módon, hogy feltűnésmentesen tanítja általuk a kicsiket.

Egy igazán aranyos mesekönyv, ami biztosan sok kisgyerek kedvencévé válhat, úgyhogy szívből ajánlom!

Nekem egy bábjáték is megjelent lelki szemeim előtt, Edit illusztrációi alapján készült bábokból, amikhez adott lenne Dóri meséje a jól megkülönböztethető stílusú, aranyos párbeszédekkel és történeteivel. Szerintem imádnák a kicsik!

Köszönöm, hogy olvashattam!
Kíváncsi voltam, hogy egy tündelányos mese (Lillen, a tünde) után miként sikerül írónőnknek egy állatmesés történet, de nem csalódtam. További sok sikert, Dóri! 
(Az eredeti bejegyzés e könyvről 2022. áprilisban íródott.) 

Smink: Sóvári Dóra
Fotó: Pásztor Digi Gábor