Eszes Rita: Rókatündér

2023.07.11

IFJÚSÁGI / ROMANTIKUS / URBAN FANTASY

Ritkán esik annyira jól ifjúsági regényt olvasnom, mint ezt a kötetet. Az egyik legjobb ilyen jellegű történet, amit eddig módomban állt megismerni, és ráadásul kifejezetten jól, élvezetesre is van megírva. 
Mint ifjúsági-romantikus-fantasy nálam simán 5 csillag. A téma különleges, a karakterekkel nem nehéz azonosulni, igazán szimpatikusak. A cselekmény nagyon gördülékeny, de könnyen követhető. Az írói stílus pedig egész kifejező, olvasóként gond nélkül érezhettem úgy, mintha együtt haladnék a főszereplővel a történetben, látnám, amit ő lát, érezném, amit ő érez. A párbeszédek is kifejezetten tetszettek, egyet sem éreztem úgy, hogy ne lenne életszerű és karakterhű. A szókincs választékos, érdekes, a megfogalmazás pedig kiforrott. 

A célcsoport tekintetében szerintem kiváló kötet... 
Nem mellékes, hogy érinti a rasszizmus témáját, de épp csak annyira, hogy még ne legyen terhes az olvasása. A bulizásra, alkoholizálásra, és a drogok használatára is kitér, de ebben sem esik túlzásba, viszont sokmindenre rámutat. 
A fő téma inkább a felelősségvállalásról, és a döntésekkel járó lemondásokról szól, ami pedig a középiskolai/gimnazista gyerekeknek nagyonis nehéz, ily' módon könnyen "társra" lelhetnek a könyv karaktereiben. 

Viszont úgy hiszem, hogy aki nem veszi figyelembe, hogy ez egy ifjúsági regény, könnyen lehet, hogy némi hiányérzete lesz az olvasása folyamán. Pl. abban, hogy nincsenek igazán megalapozva a történetben kialakult barátságok, majdhogynem meglátják egymást a karakterek, és hopp, életre szóló barátok lesznek hirtelen. (Viszont az írónő a történet folyamán ezek miértjeire is rávilágít.) 
Aztán mint említettem, felmerült benne a rasszizmus témája is. Szerintem ifjúsági regényként épp elég volt ez a mennyiség, de felnőtt irodalomként tekintve máris inkább az ilyen jellegű részeket lett volna célszerűbb jobban kibontani, mint mondjuk a barátságok és szerelmek alakulását. 
Ifjúsági irodalomként viszont ezt is felesleges neki felróni... mert ez így van jól! 
Amellett, hogy egy igazán szórakoztató, kikapcsoló, fantáziadús olvasmány, ami kellemesen kiszakít a mindennapi mókuskerékből és Japán világába repít, finom tanításokat, életbölcsességeket is csepegtet az olvasói számára. 

A sztorit ez alkalommal is feleslegesnek érzem kifejteni a magam részéről, mert egyrészt sokan megtették már előttem, másrészt pedig a fülszöveg épp eleget elárul róla. 

Viszont ha eddig nem volt elég egyértelmű, ki is mondom, hogy nagyon tetszett, és igazán jól esett olvasni. Eszes Rita is méltán egyike nevesebb íróinknak, és nagyon örülök, hogy a tetkósok naptárjában szerepel, támogatva az #olvassteis kampányukat. Köszönöm a nevükben is, és további sok sikert kívánok!