G.F. Lancer - Expulzió

2022.06.28
Egy igazán szórakoztató stílusban íródott, fanyar humorral átitatott katonai sci-fi, amit bátran ajánlok a műfaj kedvelőinek, de még azon olvasóknak is, akik csak ismerkednek vele, bár jó, ha igazán nyitottak a szokatlan történetekre, mert ez bizony egész formabontóra sikeredett.

Hoz jó néhány "elvárt" sci-fi elemet (részben az űrben játszódik, magas a technikai- és technológia fejlettség, stb.), és bár témájában is relative népszerű (a Föld egy hatalmas nukleáris pusztítás következtében lakhatatlan lett, és űrhajókra- űrállomásokra kényszerült a megmaradt emberiség), azt mondanám, hogy szépen egyedivé lett téve.
Lancer bár már ismert sci-fi elemekkel "játszott", és az általa megalkotott világ sem volt teljesen újszerű, történetileg viszont totál eltér az eddig általam ismertektől.

Nézzük csak a könyv címét! Expulzió, azaz: Kiűzés. (Spoileres sorok következnek!)
Adott egy katona, akit mondhatni büntetésből küldenek egy egyszemélyes bevetésre a Földre. Mert hogy, annak ellenére, hogy az emberiség számára még lakhatatlan, sokat dolgoznak a természet újraélesztésén-visszaállításán, és valami bibi csúszhatott a rendszerbe, ugyanis egy teljes terület állatpopulációja vált "bemérhetetlenné"- azaz kezdtek eltűnedezni a "térképről" (valami csipp szerű kütyüvel látták el, így nyomon tudták követni őket).
Csak aztán a katonánk (Oliver), rájön, hogy nem az állatok tűnedeznek el, hanem egy öntudatra ébredt vírus tervezi kiiktatni az összes odalátogató embert, mert hogy köszöni szépen, de a Föld többé nem kér belőlük.
Több titokra fény derül Oliver munkaadói kapcsán, és a Földön végbemenő "tisztogatás" kapcsán is. Írónk egy nagyon bonyolult logikai- ok-okozati rendszert épített a sztorinak, hogy mit- miért- és hogyan tesznek az "okosok", azaz az emberiség történetbeli irányítói- fejesei, mégis elég egyszerűen tálalva ahhoz, hogy a legtöbben érthessék. Szerintem egy sci-fi megírásában ez lehet az egyik legnagyobb feladat. Okosan, logikusan kigondolni a történet világának rendszerét- működését, és azt érthetően át is adni az olvasóknak.

Oliver karaktere pedig igazán szórakoztató, még ha az egész könyvben zajló helyzetet a "szívás" szóval tudnám a leginkább kifejezni - akkor is igen jól mulattam az olvasása alatt. Nem egyszer nevettem fel, és örültem, hogy egy ilyen karakter szemén át láthatom az ott zajló eseményeket, és ismerhetem meg az író által kreált világot.

A sztori olvasmányos, a nevek nem voltak agyonbonyolítva, a cselekmény számomra teljesen érthető és követhető volt, és mint mondtam, a történet logikai oldala is egész profi módon íródott, és ezt azért is hangsúlyozom ki ennyire, mert első könyv lévén egy írótól szerintem ez hatalmas szó, egy ilyen tekintetben komolyabb sci-fi esetében meg pláne. Bár... a sci-fi-ségtől eltekintve is úgy érzem, hogy Lancerre érdemes lesz odafigyelni, mert meglátásom szerint az íráshoz igen jó érzékkel, tehetséggel van megáldva. Akik csípik a fanyar humort, és az elgondolkodtató sorokat, biztosan "visszatérő" olvasóivá fognak válni.

Egyáltalán nem gondoltam volna, hogy ennyire fogom élvezni ezt a történetet! Köszönöm, és további sok sikert kívánok az írónak!

(Az eredeti bejegyzés e könyvről 2022. júniusban íródott.)  
Könyv: 
E-könyv: 

10% kedvezmény kuponkód: MINDALETH