Kirsch Ákos: A ​hegy árnyékában és más novellák

2023.06.25

AKCIÓ / KALAND / KRIMI / MISZTIKUS / HORROR / THRILLER NOVELLÁSKÖTET

Újabban egyre több novelláskötet/antológia recenziójára kérnek fel, ráadásul a javuk horror zsánerű. Ez azért "jó", mert nem vagyok oda sem a horrorért, sem a novellákért (amit a felkérésekkor sem rejtettem véka alá)... ettől függetlenül sok pozitív csalódás ért már a reciknek köszönhetően. Mert ha szívesebben is olvasok bármi mást, ha egy általam kevésbé kedvelt témájú/zsánerű könyv jól van megírva, akkor legalább annyira jól esik olvasnom, mint amik közelebb állnak az ízlésemhez. Úgyhogy ha így nézzük, minden zsánert kedvelek, már ha az adott történet "jól" van megírva. (Mindenkinek mást jelent a "jól", itt most ezért az idézőjel...) 
Így ha azt mondom, hogy "szerintem a szerző ezen novelláskötete egész jó lett", az ebben az esetben igencsak dícséretnek számít - már pedig igen, amondó vagyok, hogy tényleg egész jó lett..!
A novellák végére érve viszont mindig volt bennem némi hiányérzet. A kötet olvasása közben nem foglalkoztam vele, de a legvégén ugyebár számot kellett vetnem...
Kiolvastam... és tetszett... de valahogy mégis, valami nem stimmelt. Nem is álltam neki egyből véleményt írni, hanem inkább előbb felporszívóztam, elmosogattam, ruhákat hajtogattam, és közben elmélkedtem, hogy de "mégis mi bajom lehet, ha amúgy tetszett...?" Míg be nem ugrott: hogy novellás kötet.
A regénykedvelő énem rúgkapált belülről, hogy ezeket a novellákat mind-mind sokkal szívesebben olvastam volna regényként, méghozzá azért, mert annyira jók voltak az alapötletek... Mindegyik történet megállta volna a helyét regényként is, csak ugyebár az sokkal de sokkal nagyobb meló lett volna a megírásuk tekintetében. Ezt egyrészről sajnálom, hogy nem így lett, másrészről pedig akik a novellákat preferálják, nagyon örülhetnek, mert egész jó történeteket kaphatnak e kötet által.

Gondolkodtam azon is, hogy melyik novella a kiemelkedőbb a többi közül, de kb. egy szinten mozognak számomra. Így egy nagyon tömör összefoglalót írok mindegyikről:

• A hegy árnyékában

A kötet talán leginkább thrilleresebb novellája. Egy kis csapat túrázni megy a hegyekbe, de nem csak hobbyból, hanem egy kihívás résztvevőiként. Csak azt nem tudják, hogy valójában ki és miért rendezte meg ezt a "játékot". Ugyanis van valaki, akit a bosszú vezérel.

• Hekaté

Egy horror elemekkel tűzdelt krimi, aminek célkeresztjében rituális gyilkosságok (is) állnak.

• Ígéret

Zsánerileg elég vegyesek az érzéseim e novella kapcsán, de leginkább a kaland-thriller ízvilágot hozta számomra.
Egy megözvegyült férfi vitorláshajóval világkörüli útra kel a felesége hamvaival, hogy teljesítve utolsó kívánságát ott helyezze örök nyugalomra, ahol először találkoztak. Ám de, ez az út cseppet sem veszélytelen, és ráadásul egyes egyedül kell helyt állnia.

• A sötét tó

Egy horror novella némi fantasy beütéssel.
A sztori főszereplője egy történész pasas, aki Nyergeskútra látogat, hogy utánanézzen egy ottani mendemondának, melynek alapja egy középkori pogány szertartás. Csak egyetlen falubeli volt hajlandó vele beszélni erről, és a hallottaktól vezérelve megy el a tóhoz, ahol a szóbeszédek szerint ezeket a szertartásos gyűléseket tartották. Arra nem számítva, hogy azokat a bizonyos szertartásokat azóta is rendszeresen elvégzik - azaz el KELL végezniük.

• Halál a szigeten

Egy csavaros thriller-krimi, méghozzá egy egész jól megkomponált cselekménnyel, főszerepben egy szakítását elfeledni vágyó vakációzó nővel, aki nagyon hirtelen cseppen egy igencsak veszélyes ügybe. A körülmények ellene dolgoznak, és mivel nem számíthat segítségre, magára utalva igyekszik túlélni olyan szituációkat, melyeknek miértjeiről voltaképp fogalma sincs. A sztori itt-ott sántított számomra, de a végére érve az írónak egész jól sikerült rendbeszednie.

• Kötelék

A kötet misztikus-horror novellája, egy parányi krimi fűszerezéssel. Egy vőlegény eltűnéséről szól, akinek a bátyja ered a nyomába, hogy fényt derítsen annak okára.
(SPOILER!) A szálak egy megelevenedett gyermekkori közös játékukhoz vezetnek, egy olyan lénnyel, melyet még ők találtak ki. A kettejük közti kötelék az egyetlen, ami még segíthet az ügyet megoldani.

A kötetet egész terjedelmes novellák alkotják, a cselekmény pedig mindegyiknél példaértékűen van kigondolva, a karakterek meg épp annyira kidolgozva, amennyire a novellák szükségeltették... talán csak az atmoszférateremtésben hagyott számomra némi kívánnivalót a szerző, mert abban több kreativitást igényeltem volna. Ha egy-egy novellát néznék, külön-külön, akkor valószínűleg rendben lennének így, viszont együttvéve nézem őket, és bizony akadnak olyan hangulatteremtő céllal használt elemek, amik többükben is előfordultak (pl. a lidércként sikoltó szél). Erre szerintem nem árt odafigyelni, ha valaki egy kötetet állít össze a novelláiból. Ezeket az egyformán előforduló elemeket érdemes lehet átírni, hogy színesebb lehessen a kötet, vagy kigyomlálni, mert egyszer biztosan működnek, másodjára vagy harmadjára olvasva őket ugyanazon könyvben viszont már lerágott csontnak fognak minősülni - ami nagyon nem jó.

...ezek viszont valószínűleg csak kevés olvasónak tűnnek fel, mert tényleg csak 1-2 ilyen esetről beszélek e kötet tekintetében. Na meg az is lehet, hogy ha nem 2 alkalmat vett volna igénybe számomra ennek kiolvasása, hanem mondjuk naponta csak 1 novellát olvastam volna, én sem vettem volna ezt észre benne.

Ettől az apróságtól eltekintve tényleg egy egész jó, ötletekben és izgalmas akciójelenetekben gazdag, igényesen megírt és összerakott kötet.

Hallomásból amúgy ismertem már a szerzőt, több blogger is jó véleménnyel van az eddigi köteteiről, viszont nekem ez volt az első olvasmányom tőle, és a kiadójától is. De ebből a kötetből ítélve úgy vélem, nem kell aggódnom a továbbiak kapcsán sem. Várva-várom őket!