Lakatos Levente: Tönkreteszlek

2023.05.18

ROMANTIKUS / EROTIKUS / KRIMI 

Leventétől ezidáig még nem olvastam, csak pár podcast műsorát néztem/hallgattam meg Tiktokon. Viszont elnézve az eddigi könyveit eleve volt bennem egy "félsz", mivel a romantikus regények terén többségében negatív csalódás szokott érni. Látva az eddigi olvasói kritikáit azt is megállapítottam, hogy eléggé megosztó típusú szerző - vannak, akik nagyon szeretik a könyveit, és vannak, akik nagyon nem. Majdnem biztos voltam benne, hogy az utóbbiba fogok tartozni, lévén, hogy zsánerileg nem a szívem csücske egyik könyve sem.

Szerencsémre épp a legújabb kötete volt az, aminek története még úgy ahogy érdekelt, és mindemellett a terjedelmét tekintve is a rövidebbek közé sorolható, ami nálam ugyancsak lényeges, mivel el vagyok havazva recenziós példányokkal, és tőle csak az #olvassteishazait könyvkihívás végett olvastam volna.

Mint mondtam, majdnem biztosra vettem, hogy e könyv olvasása nehéz menet lesz számomra. Hát, ilyen nagyot ritkán tévedek - ugyanis abszolút nem így történt! 
A gyönyörű, izléses, elegáns borító ugyanis egy nagyon jól összerakott, izgalmas, és elgondolkodtató történetet takar. Reméltem, hogy egy mára már 31 könyves szerző nem vét igazán amatőr hibákat, de nem tagadom, azt sem gondoltam volna, hogy ilyen profi módon szövi a történet szálait. Már pedig minden szépen összefügg mindennel, sehol egy lényegtelen mozzanat-fordulat, az egész sztori nagyon okosan van felépítve mind karakterileg, mind pedig cselekményileg.

Nagyon tetszett a fő karakterek háttértörténete is, mi szerint mindegyikőjük múltja rejtélyes családi tragédiákkal tűzdelt. (E szempontból némi thriller jelleget is kapott a sztori.)
Aztán az is egész jól működött, hogy e két család gyakorlatilag "ellenségek" már hosszú évtizedek óta. Ezáltal volt némi Rómeó és Júlia szerű fűszerezése a kapcsolatuknak, ám egyáltalán nem a megszokott, klisés módon...
A két családot megannyi titok járja át, amivel a szerző igen jól gazdálkodott - úgy hasznosította őket, hogy gyakorlatilag egyikre sem derült fény, mégsem tette bugyutává a történetet - hanem ponthogy méginkább elmélyítette.

Nagyon tetszett Samu és a nővére által vitt vállalkozói irányzat, annak ellenére, hogy dramaturgiailag eléggé elnagyolt volt.
Mia történetszála, ami elsősorban jelenleg a Szofia lányai rendhez (ami a mitéraizmus irányzatú vallást hivatott követni- és hírdetni) köthető, sokkal nagyobb hangsúlyt kapott.
Mondjuk cseppet sem bántam, mivel egész érdekes volt a rend felépítéséről, cselekedeteiről, döntéseiről olvasni. De a legérdekesebbé az tette, hogy kizárólag megtört, tragikus múltú lányok alkották, melyek karakterei úgyszint megérnének 1-1 misét, kezdve a vezetőjükkel, aki pl. Miát zsarolással kötelezi a rend szolgálatára.

Imádtam a 2 főszereplő habitusát, nyersességét, és hogy kivételesen egyenes és őszinte karakterekre alkotta őket a szerző. (Ezen vonásaikkal nagyon rokonszenvessé voltak téve számomra.) Szerintem ebben is eltér a többségtől, mármint a romantikus könyvek nagy átlagát tekintve ilyen szinten keményre edzett 2 karaktert, akik ilyesfajta személyiségjegyekkel rendelkeznek mint ők, ritkábban tesznek 1 párrá. Itt viszont egész érdekesen és jól működött, már legalábbis olvasási élmény tekintetében.

Féltem, hogy unalmas lesz. Féltem, hogy bugyuta lesz. És féltem, hogy nagyon klisés lesz...
De ez egy izgalmas, jól kigondolt és megírt, érdekes és egész formabontó történet lett!

Ha nem leszek így elhavazva recis felkérésekkel, könnyen lehet, hogy olvasni fogom a 2. részét is. Nagyon kíváncsi lennék a folytatásra!

Azt nem tudom, hogy Levente korábbi kötetei milyenek, de ezt a könyvét mindenkinek jó szívvel ajánlom, akit érdekelne a témája!