Leda D'Rasi: A Dög

2023.06.25

MISZTIKUS / CHICK LIT

A szerző stílusa nekem nagyon bejön, a Boszorkánydinasztia könyvsorozatából eddig általam olvasott kötetei és a Rítus c. regénye is ezt bizonyította. Ám de, azok a könyvek témájukban és zsánerileg is olyanok voltak, ami megkönnyítette számára a hozzám vezető utat...

A Mogul kiadótól lassan egy éve kaptam azt a könyvcsomagot, aminek része volt pár "meglepetés" kötet is, köztük "A Dög". Úgy néztem anno a kínálatukat, hogy már egy ideje nem volt kapható, ezért aztán duplán sikerült meglepődnöm, hogy nekem jutott. Van két kis sérülés a hátlapján, valószínűleg ez állt a szerencsém hátterében... 
...és igen, szerencsém, mert annak ellenére, hogy zsánerileg nem kifejezetten az a könyv, amit mindenképp olvastam volna, mégis nagyon örülök, hogy volt lehetőségem rá. Sőt, kiolvasva amondó vagyok, hogy kár, hogy nem 6-7 évvel ezelőtt került a kezembe, mert akkor lett volna a legnagyobb szükségem rá.

Zsánerileg/stílusilag igencsak "chick lit"- azaz történetének központjában a modern nőiség kérdései állnak, humorosan tálalva. A "nőiség" fogalmát hallva sokan egyből romantikus könyvre attitulálnak, pedig a "chick lit" nem összekeverendő vele.

Leda ezen kötete mindamellett, hogy szórakoztató, nagyon tanulságos is. Az önbizalmukat vesztett, kihasznált, lelkileg kizsigerelt, megszégyenített nőknek egyfajta bibliája lehetne. Tükröt mutatva kíméletlenül az arcukba vágja a valóságot. Lerántja róla a rózsaszín leplet, hogy a tisztánlátás képességével felruházva felfoghassák önnön értéküket, és képesek legyenek kilábalni a saját maguk által ásott sírgödrükből.
Sokszor annyi kell a szükséges megértéshez-feldolgozáshoz, hogy külső szemlélőként lássuk önmagunkat. A könyv története ilyenformán egyfajta önfejlesztő-önsegítő funkciót is betölt, hisz' remekül szemlélteti, hogy miken- és miként kellene elgondolkodnia a hasonló cipőben járó olvasóknak.

Mint mondtam, pár évvel ezelőtt nagy szükségem lett volna erre az olvasási élményre... bár a szerző meglátásaira magam is rájöttem a saját esetem feldolgozása folyamán, de hatalmas segítség lett volna már csak az is, ha tudom, hogy nem én vagyok az egyetlen, akinek ilyen problémákkal kellett szembenéznie, és (önmagában) lerendeznie. Na jó, nyilván azt is tudtam, hogy nem én vagyok az egyedüli, de más az, ha csak gondol rá az ember, hogy még rengeteg nő élt már át hasonlót, és más, amikor egyikőjük meg is ossza veled a történetét. Ez esetben e könyv főszereplője...

Ezzel pedig Leda egy újabb zsánerben is meghódított magának, és kívánom, hogy tegyen így mindenkivel, akinek szüksége lehet e kötet történetére! 
Nagyon köszönöm az élményt a szerzőnek és a kiadónak egyaránt! A történet főszereplőjével rokonszenvező olvasóknak pedig én is csak azt tudom mondani, hogy: "Ne dögölj bele! Légy inkább Dög!"