M. Baranyai Anikó : 399+ ​napnyi sziporka - Íróként keltsd életre a közösségi média platformjaid

2022.06.28

GYAKORLÓKÖNYV ÍRÓKNAK

Kedves olvasók!
Mi a véleményetek a hazai kortárs íróink közösségi média platformjairól? Mely íróktól- mik tetszenek? Van olyan, ami kifejezetten nem tetszik/zavar? Mit találtok az ideális marketingnek? Mivel lehet titeket aktivizálni?

Ilyen, és hasonló kérdések bloggerként még engem is érdekelnének, hát még az írókat!

Ez a gyakorlókönyv jó pár ilyen jellegű kérdésre választ adhat, és rengeteget segít főleg azon íróknak, akik mondhatni lesokkolódnak, ha valami önmarketing célú anyagot kellene létrehozniuk.

Kanyarodjunk vissza egy picirit az előbb feltett kérdéseimhez...
Elárulom nektek, hogy egyszerű olvasóból avanzsálódott blogger lévén, a posztjaim tekinténtetében mindig igyekszem visszatérni a "gyökereimhez". Azaz: olyasmi posztolási stratégiát, témákat, redszerességet, és változatosságot próbálok vinni a felületeimre, amit mint szimpla olvasó, magam is "jó néven vennék".

Többé- kevésbé talán sikerül is ezt teljesítenem, no de, hogy ezzel a többi olvasónál mennyire érek révbe, az már más kérdés, hisz' ha egy hozzám hasonló ízlésű-, gondolkodású-, beállítottságú olvasónál sikerülhet, a többieknél nagy valószínűséggel ponthogy nem.

Ez lehet így az írókkal is. Ám de! Ha valaki eljutott arra az elhatározásra, hogy érdekeli egy író platformja annyira, hogy kövesse, arra valószínűleg a munkája (könyve/könyvei/leendő írásai), és/vagy maga az író személye ad okot. Viszont ha nem lát semmit sem őbelőle, sem pedig a munkájából, hát miként fedezhetné fel, és miért akarja nyomon követni a "látszólag szinte nem is létező" munkásságát?
Ezzel arra akarok rávilágítani, hogy nem elég, ha valakinek van média platformja, valamit alkotnia is kell rá...!

És itt jön a nagy kérdés: MIT?
Ez szerintem minden esetben egyénfüggő. Függ az író személyiségétől, érdeklődési körétől, a könyvei témájától, stb.
Ühüm, csak hogy... azt gondolom, hogy mindemellett nagyon nem mindegy, hogy KIKNEK tarja fennt az adott felületét! Ha az olvasóinak/leendő olvasóinak, akkor SZERINTEM jobb, ha ELSŐDLEGESEN az írói munkásságáról szól a dolog, nem a szomszéd néni cicájáról, meg az apukája kedvenc filmjeiről, vagy a barátnője főztjéről... lehet persze ezekről is szó, de NE ezek legyenek a központban!

Hogy miért teszek említést ezen gondolataimról?
Mielőtt nekiültem ennek a véleményemnek, csekkoltam jó pár írónk Facebook oldalát...
Rengeteg olyat látni, amik szinte totál inaktivak. Aztán nem egy olyat is, ami aktiv, de teljesen másról szól! Nem róla, nem a könyveiről, sőt, szinte még köszönő viszonyban sincsenek a posztjai az irodalommal, de bezzeg "xy hivatalos írói oldala" néven fut a dolog. Lehet, hogy rosszul gondolom, de ez a stratégia kétlem, hogy alkalmas arra, hogy megfogjon olvasókat, hogy felkeltse az érdeklődést a munkáira (könyveire/leendő könyveire), hogy úgy amúgy ténylegesen meginduljon az ismertté válás útján (mint író)... Mert erre egy írónak igenis szüksége van! Ezért (is) hoznak létre saját felületet! Legalábbis... ÉN, mint olvasó, ezt gondolnám... (és egyúttal el is várnám).

Ez a gyakorlókönyv pedig segít, hogy az írók a célnak megfelelően sikerre is vihessék az írói oldalukat!
Ha valakinek a kezében van ez a kis könyv, nem lesz gondja azzal, hogy mit posztoljan, hogyan, miért, és mikor. Ez megoldást mutathat minden olyan írónak, aki totál megvan lőve, ha posztolnia kell, és annak is, aki full tévúton jár.

"Mindenki csinálja, ahogy jónak látja, hisz' a saját oldalán azt csinál, amit akar..." - mondhatnánk... Ami igaz is, meg nem is. Mert ez a mondat a saját privát profiloknál még elfogadható. De egy (kezdő, de profizmusra törekvő!) írói oldalon már figyelembe kell(ene) venni a célközönséget - azaz azt posztolhattok, amit akartok, viszont nem posztolhattok akármit..!
Naaaaa? Kinél húztam ki a gyufát ezzel a kijelentésemmel? Valószínűnek tartom, hogy nem az olvasóknál...

Gondoljatok bele, hogy az irodalomtól teljesen független témákat kezdenék itt posztolni. Sportról, természetről, lakberendezésről, gasztronómiáról, mezőgazdaságról, politikáról, vagy bármiről, de mindezt úgy, hogy SEMMILYEN úton-módon nem kapcsolnám az irodalomhoz és/vagy önnön irodalmi létemhez-személyemhez. Hozzá teszem: lehetne úgy is! De tételezzük fel, hogy nem tenném. Nos, mivel pl Julcsika kifejezetten a könyvekről írt véleményeimért, Sanyika a könyves fotókért, Sári pedig a könyves nyereményjátékokért van itt, valószínűleg állatira csalódottak lennének, ha csak traktorokról, vagy a legújabb divat bútorokról posztolnék, majd a türelmük lejártával ki is követnének. Pedig ha "nekik való" posztokat tárnék eléjük, boldogan és aktivan részt vennének az oldal működésében, szívesen odavonzva másokat is.
Aztán... ha nem posztoltok, csak vagytok, mint a befőtt... gyakorlatilag feleslegesen hoztátok létre az oldalatokat. A feledés homályába veszhettek elég hamar, nemhogy mégtöbb érdeklődőt vonzanátok be!

Nos, ez az én "abszolút véleményem" az írók közösségi platformjairól. És az, hogy a 90%-uknak nagyon jól jönne ez a kis gyakorlókönyv - már ha nyafogás, tétlenség, és céltalan posztlövöldözés helyett tényleg alkalmaznák a benne írtakat. (Egy próbát tutira megérne...)

Ez a könyv már a kezdetek kezdetétől segíti minden író közösségi média felületeinek felépítését! Ha már csak kilátásban van valakinek, hogy rálép az íróvá válás útjára, (vagy már bele is kezdett), itt van ez a könyv, amit bármikor elővehet, hogy tehessen önmagáért, és a saját olvasói közössége létrehozásáért-fenntartásáért!

Kedves írók!
Íme A könyv, ami mutat egy lehetséges utat, hogy JÓL csináljátok!

Hajrá!

(Az eredeti bejegyzés e könyvről 2022. májusban íródott.)
Könyv:
E-Könyv:  

10% kedvezmény kuponkód: MINDALETH