Keiran Rowley: Az Elfeledettek városa 1. - Hanyatlás

2022.06.23

URBAN FANTASY / KRIMI

A borítóról:
Szerintem szuperül el lettek találva a színek, az arányok, és még a betűtípus is. És kifejezetten tetszik, ahogy a kép hozza a sztori krimi érzetét, és találó, ahogy a főbb karakterünket ábrázolja. Igen, csak a főbb karakterünket, mert (SPOILER!) a kalapos fazon, és a kalapos macska egy és ugyanazon személy! 
Ééés a könyvön belül:
Mielőtt rástartoltam volna a kortárs magyar írók könyveire, szinte csakis (külföldi) pasik által írt könyveket olvastam (csak elvétve volt 1-1 írónőé). Viszont mióta kizárólag hazai kortárs könyveket olvasok, a csajok könyvei lettek többségben. S bár imádom őket, azért mikor egy férfiasabb hangvételű (és persze pasi által írt...) könyvet olvasok, akkor érzem igazán "otthon" magamat. Nem tudom, honnan jön ez, talán mert hogy bátyáim vannak, és talán emiatt könnyebb nekem a hímneműekkel egy húron pendülni - de sok "csajos" könyv után igencsak jól esik egy "férfias". Ez a fajta hiányérzetem (hogy már egy ideje nem olvastam "pasis" könyvet), míg a kezembe nem kerül egy, fel sem tűnik. Viszont olvasva már nagyonis...
És igen! Írónk tagadhatatlanul PASI, és ennek én kifejezetten örülök!
Keiran írói stílusáról egyenlőre ennyit (sikerült hamar megszeretnem), de a posztom vége felé pár részletet kiragadva a könyvből "szemléltetni" is fogom.

No de, nézzük magát a sztorit (SPOILER VESZÉLY!):

New York lakói két főbb "csoportra" oszthatóak. A "Valók" (a valódi emberek), és az "Elfeledettek", akik tulajdonképpen a mesevilágból "beköltözött" mesehőseink. Ebben a megfogalmazásban páraknak beugorhat a "Space Jam - Zűr az űrben" című film (amelyikben Tapsi Hapsi Michael Jordannel kosarazik...) de nem, e könyv története egészen más!
A Valókról (azaz rólunk) kb csak annyit tudnék mondani, hogy... hát, igazából semmit. A történet szempontjából szinte semmi funkciót nem töltenek be, hacsak nem annyit, hogy az Elfeledettek kénytelenek miattuk "rejtőzködve" élni.
Az Elfeledettek pedig (Csizmás kandúr, Piroska és a farkas, a 3 kismalac, Ariel, Csipkerózsika, Hófehérke, a Bádogember, Babszem Jankó, Holle anyó, és a többiek...) Merlin "függönye" által Valóknak (azaz átlag embereknek) álcázva, álneveket felvéve próbálnak valahogy megélni a Valók világában. Persze nem kevés nehézség árán, és rengeteg kompromisszumot kötve, lemondásokkal, önmaguk feladásával.
Így kerültek pl az általunk ismert hercegnők egy sztriptízbárba, Holle anyó (azaz Gertie Winterré) pedig a munkahelyükül szolgáló, Mézeskalács nevű lebuj Madám-jává.
És de, ha van lebuj, kell hogy legyen valami "rendőrségnek megfelelő" hely és szervezet a számukra is, azaz valamiféle Kormányzat, ami maga a Paszuly, amit Merlin függönye egy irodaháznak álcáz, így a Valók által csak egy felhőkarcolónak tűnő épület a város szívében.
Főhősünk Csizmás, aki e történetben a kormányzat rendfenntartójaként dolgozik. Az átlagos nyomozós karakterektől eltérően ő közel sem az a kiemelkedően "hű de fasza" nyomozó, sőt, a történet eleje voltaképp arról szól, hogy erre ő maga is rájön. Aztán mihelyst ez bekövetkezik, elkezd "igazán" nyomozni, de nem is akárhogy, nem is akárkivel az oldalán! Elsődleges társává Farkas (azaz Dick) szegődik, kissé bosszúállási szándéktól vezérelve, hiszen az ő szerelme a legelső gyilkosság áldozata (Lacey Bloom, régi nevén: Csipkerózsika), de fura mód úgy adódik, hogy az általunk negatív karakterként ismert Queenie (Hófehérke történetének gonosz királynője) is őket segíti.
És igazából a sztori lényege bent van a fülszövegben is: "egy sötét összeesküvés áll az eset (a gyilkosságok) hátterében, mely az egész rendszert felboríthatja, és egyetlen Elfeledett, de még a Valók sem érezhetik magukat biztonságban."
S ha eddigi soraim nem voltak elég meggyőzőek a számotokra, elárulom, hogy még mik vannak itt, amik egészen különlegessé teszik Keiran történetét:

- Csizmás be nem teljesült szerelme Ariel (Goldie) iránt,
- az általunk ismert főgonoszok egy egészen új "köntösben"/stílusban való bemutatása,
- a Vadász, és a drogfüggőség,
- Rosie, az öreg taxisofőr valkűr, a dohányos, reszelős hangjával,
- Babszem, a gyermeteg viselkedésével mint portás, s majd az önfeláldozása, mint hűséges barát.

A történet izgalmas, és a karakterek mind-mind érdekesek, és bár a rég ismert meséken alapulnak, teljesen felvannak újítva-tuningolva.
Számomra csak az okozott nehézséget, hogy az új neveket megjegyezzem, mármint hogy pl az anno Csipkerózsika nevet viselő nőszemély most Lacey néven futott. Gyakran elgondolkodtam, hogy ki-kicsoda, mert nem kicsi a szereplőgárda, és hát, nekem 1 nevet is nehéz megjegyezni, nem hogy 1 karaktert 2 néven is beazonosítani... Amúgy ezen egyéni problémámtól eltekintve igazán találó új neveket kaptak a szereplők, úgyhogy az ebből adódó nehézségeim ellenére is amondó vagyok, hogy jó ötlet volt ez az "új név kreálás" a számukra.
Mindenesetre a könyv végére egész jól megsikerült jegyeznem, hogy ki-kicsoda, így már a 2. kötetnél biztosan egyszerűbb lesz a helyzet! Mert igen, már most tuti biztos, hogy vevő leszek a 2. részre is!

S íme, pár részlet a könyvből:

"- Ki kéne állnod eléjük - suttogja Farkas. - Gondolom, egy csomó kérdésük van.

- És szerinted most tudok rájuk válaszolni? - Próbálom lefejteni magamról Babszem mancsait és közben lerázni magamról Farkast is.
- Te vagy a kormányzati rendfenntartó. - Dick széttárja a karját. - Hantázz valamit! Tudod, mondasz is valamit, meg nem is. Az mindig beválik.
- Mindig beválik, mi? - Idegesen végigjáratom a tekintetemet a tömegen. - Erre nem készültem fel.
- Ki lenne erre felkészülve? - kuncog Farkas. - A Kör felbomlik, a polgármester megmurdel, és mindez egyetlen nap leforgása alatt.
- Micsoda? - Babszem arcából kiszökik a vér. - Bill Biggerton halott?
Erősen oldalba könyöklöm Farkast, csak hogy érezze: ezt jól elcseszte. Dick felnyög, majd elvonul. Jellemző! Kösz, hogy itt hagysz az általad kavart szarviharban! Leguggolok, átkarolom Kicsi Jack vállát.
- Minden rendben. Csak Big Bill nem érzi jól magát. - Babszem bizonytalanul bólint. Istenem, de szeretnék ilyen gyermekien naiv lenni!
- Akkor minden rendben? - kér megerősítést elkerekedett szemmel, de a tekintetéből már kiolvasom, hogy megnyugodott egy kicsit.
- Amennyire tudom, igen.
- Csak nagy most a fejetlenség - veti oda a pár lépésre álló Farkas, miközben vigyorgó arcát próbálja takargatni előlünk." (SPOILER: Big Bill fejét "levágta" a gyilkos...)

"A felszínen ezek a banyák teljesen hétköznapinak tűnnek. Esznek, isznak, szarnak. Minden tökre heppi, szánsájn. De amint elég időt töltesz a köreikben, kezdenek előbukkanni a Függöny mögött rejtegetett borzalmaik. Épp csak egy-egy villanásra. Ursula minden lélegzetvételével tengeri kígyók szisszennek fel a hajában. Cuki arca örvénylő húsmasszává válik, ha elveszti a kontrollt az indulatai fölött. Frost alabástrom, kecses ujjai helyett fekete, elüszkösödött csonkok meredeznek a lobogó máglyából felcsapó lángok fényében. Van, mikor csak a szemed sarkából veszed észre, hogy valami nem stimmel, és azt hiszed, káprázat csupán. Azután már nem tudod figyelmen kívül hagyni. Egyre sűrűsödnek az oda nem illő, borzasztó képek, és szépen lassan lebontják az elméd védfalát. Kezdesz bezsongani tőlük. Bedilizni."

"- Baulie, kabd bár el a gesziládád! Eltörte az orrob! Paulie tovább öklözne, azonban Winston szorítása gyengül. Sikerül kifordulnom a keze közül, társa pedig nem bírja megállítani az utolsó ütést, és helyettem Winstont találja gyomorszájon.
- Te barobarszú! - szakad ki Winstonból, ahogy az orrából ömlő vért törölgetve az egyik konténer oldalának dől.
- Ezért megfizetsz! - Paulie utánam vetné magát, de gyorsabb vagyok nála. Könnyedén arrébb lépek előle, végül az éppen feltápászkodó Herbertnek esik, így mindketten a földön kötnek ki. Úgy látszik a srácok bicepsze háromszorosára nőtt a gyurmázástól, de az IQ-juk továbbrais alulról súrolja a gyök kettőt. Tökéletes, agyatlan verőlegényekké nőtték ki magukat.
- Srácok, ez nagyon gáz! - röhögök. - Mintha egy burleszkben bunyóznék. - Leporolom a kabátom ujját, és elindulok a sikátor kijárata felé. - Azt hittem, ennél többre vagytok képesek."

De a stílusról némileg árulkodnak a fejezetcímek is, és ezáltal e könyv tartalomjegyzéke a kedvenc tartalomjegyzékem lett! :
1. Egy feldarabolt hercegnő balladája

2. Végtelenített szerepek
3. A bajba jutott hercegnők története
4. Gyűrűk és disznóságok
5. Beszélgetések a sötétben
6. A boszorkánykör felbomlik
7. Elbaltázott sajtótájékoztató
8. Vadászat egy vadászra
9. Odaégett mézeskalács
10. A kártyavár összedől 
11. Az új rend dicsősége
12. Éjfélt üt az óra.

Mindegyik fejezet nagyon találó címet kapott, még olvasatlanul is imádtam őket, de olvasva, s megértve a miértjüket meg pláne!

És kedvet kaptam egy kis mézeskalácshoz, meleg tejjel, beülve a tv elé a Shrek-es Csizmás kandúrt nézni... jóval light-osabb sztori ennél, na de akkoris...

Gratulálok K.R., és további sok sikert kívánok! Várom a következő könyvedet!
(Az eredeti bejegyzés e könyvről 2021. augusztusban íródott.)

Smink: Sóvári Dóra
Fotó: Pásztor Digi Gábor