Róbert Katalin: Szelidíts meg!

2023.08.21

IFJÚSÁGI / ROMANTIKUS / LÉLEKTANI / ADAPTÁCIÓ

Az egyik legjobban várt könyvem volt az #olvassteishazait 2023-as könyvkihíváson, mivel a története gyakorlatilag egy remake. A szerző Antoine de Saint-Exupéry: A ​kis herceg c. kötetének történetét gondolta újra, méghozzá átvetítve a mai világunkra. 

Egy ifjúsági regény, mely részben a pályaválasztás útvesztőiről, (a boldogság kereséséről) a véleményünk felvállalásáról, a kihúnyt gyermekszerelmek elengedéséről szól...
...és ami nem kétlem, hogy sokaknál kivágja a biztosítékot azzal, hogy az egyik főszereplője milyen flegma, trágár, és tiszteletlen (szerintem amúgy ez hitelesebbé tette ezt a karaktert, mert megvannak a miértjei a kialakult beszédstílusának és viselkedésformáinak) - viszont ennek ellenére nagyon megéri elolvasni még a felnőtteknek is, főleg a szülőknek.
De a 14 éves ajánlott korhatár nagyonis indokolt... nem csak az előbb említettek miatt, hanem a történet mondandója miatt úgyszint.

Nekem 30 évesen is sokat adott ez a könyv. Rengeteg mindent megértettem a múltam, a fiatalabb énem, de még a volt osztálytársaim, kollégiumi szobatársaim kapcsán is. Azt hiszem, hogy ezzel a történettel nem csak az eredeti mű tanításai váltak méginkább befogadhatóbbá, hanem a szerző több olyan "extrával" is feltuningolta, ami hiánypótlóvá teszi a piacon.
A szülő-gyermek kapcsolat, kifejezetten válás esetén például egy olyan téma, amiről szerintem nincs eleget beszélve...
Aztán nem csak a bullying, hanem a kamaszkorúak szexuális bántalmazása/zaklatása is igencsak tabutémának számít, ily módon pedig a segítség is sok esetben elmarad, hogy ezeket feldolgozhassák.

Ez a kötet sokkal komolyabb, mint hittem volna. Ami azt illeti, minden kedves és jóleső sora mellett nagyon elgondolkodtatott, és kissé meg is rázott. Nem kétlem, hogy sok olvasóban sebeket tép fel, vagy épp segít majd begyógyítani.

Tapasztalataim szerint az adaptációk többsége bukó, egyrészt az elvárás miatt, hogy "tessék önállóan, újat alkotni, nem pedig más ötletét lenyúlni" - alapból hátrányból indulnak, másrészt pedig azért, mert a remake-eket a közönség jó része az eredeti műhöz méri, és azt a szintet csak kevés szokta megugrani.
Katalin viszont az én szememben sikerrel járt. Ha egy már megírt történet adta is az ő történetének gerincét, teljesen újként ismerkedhettem meg vele, és bőven volt olyan jó számomra, mint az elődje. 

Gratulálok a szerzőnek, és még nagyon sok olvasót kívánok neki!