N. Fülöp Beáta: A ​tihanyi apát titkos kertje

2023.08.21

MISZTIKUS / TÖRTÉNELMI / ROMANTIKUS

Ahogy elnézem, az írónő eddigi kötetei mind szép és igényes borítóval voltak felruházva, nem kivétel ez alól a legújabb regénye sem. A dombornyomott cím pedig csak cseresznye a hab tetején, ami méginkább feldobja.  

A könyv viszont nem csak kívül, hanem belül is igazán szép. Számomra az ilyen típusú, "légiesre" formázott szöveg méginkább befogadhatóvá teszi a tartalmat.
Szépen el van különítve a történet két idősíkja, és az olvasás folyamán jól kivehető volt minden más egyéb váltás is. Gyakori kellemetlenség számomra, mikor nehéz nyomon követni, hogy egy karakter álmában vagyok épp, vagy a múltjában, vagy épp a jelenében, mert a szöveg totál egybefüggő, és semmi nem utal a váltásra... Akinek hasonló mód nincs ínyére az ilyesmi, ennél a könyvnél ezzel nem lesz gondja, ugyanis itt nagyon szépen, okosan, igényesen van megolva minden ilyen váltás.
No de, ami a tartalmi szerkesztést illeti, egy kicsit elfogultnak érzem az illetékeseket. Persze ez lehet ízlés dolga is, de pl. számomra a könyv jó pár része túlírtnak hatott. Sok bekezdéssel voltam úgy, hogy ha kihagytam volna se veszítettem volna semmit a történetből, és az általa kelteni kívánt érzésekből. Többnyire azon részeknél voltam így, amikkel elgondolkodtatni és/vagy valamit éreztetni igyekezhetett a szerző, mondjuk egyes misztikus vagy érzelmi mozzanatoknál. Nálam már fele ekkora szövegterjedelemmel is elérte volna célját, de tudom, hogy mások szívesen merülnek el jó hosszan az ilyen leíró részekben... így valószínűleg leginkább nekik lesz ideális ez a könyv.
A sztori amúgy két igen érdekes témára épül.
Az egyik szál fő témája I. András királyunk uralkodásának utolsó éveiről (1050') szól, a tihanyi apátság szemein keresztül. A szerző egy fiktív fűszerezéssel (a Tihanyi Alapítólevél meghamisításával) dobta fel a könyv történelmi vonulatát, amivel méginkább különlegessé sikerült tennie.
A sztori másik idősíkja pedig napjainkban játszódik, egy parfümőr elbeszélésében, és ebből adódan részben a parfümkészítés és az illatok állnak a figyelem központjában. Viszont a történet ezen szála rejti leginkább a könyv misztikus oldalait is...
...és itt egy picit megállnék. A sztori nem egy helyen kissé sántított számomra, és ez volt az egyik. Mivel ezek kibontása erős spoilerezést igényelne, így nagyon nem fejthetem ki őket, annyit viszont elárulok, hogy a történet misztikussága némileg érinti a reinkarnáció, és talán a szellemvilág témáját is. Azért mondom csak "talán"-nak, mert a sztori ezen része nagyon felületesen volt megírva.
Aztán az András király korabeli szálban is volt, amit kissé meggondolatlannak tartottam, mint pl. (SPOILER!) az, hogy Hajnát a királyné megtette Salamon herceg dadájává, de alig egy ünnepség alatt "dadáskodott", aztán kb. önhatalmúlag, könnyedén és problémamentesen visszatért Lázár apáthoz. Így, ebben a formában ez a dolog számomra nagyon irreálisnak hatott, hisz' ki mert volna ellentmondani a királynénak, vagy csak szimplán elhagyni egy ilyen pozíciót...? Sok ilyesfajta tekintetben hiányoltam a történetből a korhű ábrázolást.
Pedig ami a vallást illeti, abban sikerült megmutatkoznia a szerző kutatómunkájának.
A tihanyi apátság akkori működése és felépítése nem tagadom, sohasem érdekelt. Viszont Beáta oly módon csepegtette ezen információkat a történetbe, hogy észrevétlenül és élvezhető módon tanulhattam róluk. Mostanra pedig inkább amondó vagyok, hogy sohasem gondoltam volna, hogy ez engem érdekelne, viszont e könyvet olvasva igazán érdekessé lett téve számomra is.
Ahogy Tihany legendái, érdekességei, nevezetességei, gyógyító energiái, virágai, és még a cukrászdája, étterme is. Az írónő olyannyira vonzóvá tette számomra Tihany atmoszféráját, hogy a könyvben említett helyekre egyszer mindenképp elszeretnék látogatni. Szerintem az olvasói java így lesznek... aki még nem járt Tihanyban, nem kétlem, hogy ezt a könyvet olvasván kedvet fog kapni hozzá. 
Ez a kötet volt az első olvasási élményem a szerzőtől, viszont elnézve az eddigi köteteit, és kiolvasva ezt, ha jól sejtem, a történelmi zsánerrel és a misztikus/fantasy fűszerezéssel ebben a könyvében igencsak új vizekre evezett az eddigiekhez képest. Mert hát... ránézésre nem gondolnám, hogy jelent volna már meg hasonló regénye (de lehet, hogy tévedek), másrészről pedig e tekintetben kissé bizonytalannak is véltem ezt a regényét.
Ennek ellenére nagyon élveztem, és úgy vélem, hogy ezzel egy igen érdekes történetet sikerült kitalálnia, amit nagyon szépen, kellemesen lélekmelengető stílusban vetett papírra. Nem kétlem, hogy sokak kedvencévé válhat!
Nagyon örülök, hogy olvashattam, és szívből ajánlom mindenkinek, akit érdekelhet a témája, vagy aki épp egy kissé lassúbb, merengősebb stílusban íródott történetre vágyna: