Sárvári Géza (szerk.) - Komlóssy Vera (szerk.): Vérmesék - 2022 legjobb horrornovellistái

2023.06.25

HORROR ANTOLÓGIA

Egy kis borzongásra vágysz a reggeli kávé mellé, vagy mondjuk úton hazafelé a vonaton ülve? Itt egy antológia, amit ha ismerkednél a horror zsánerrel, vagy pont hogy a favoritod, érdemes elolvasnod! 
Egy misét mindenképp megérő kötet, bár őszintén megvallva a zsánerét tekintve az igazán fanatikus horror rajongóknak nem hiszem, hogy elég erősre sikeredett. Ezt úgy mondom, hogy én pl. egyáltalán nem vagyok horror fan. A filmeket egyáltalán nem bírom, könyvekben meg bár elolvasom, de messze áll attól, hogy igazán szeretném. Ebből adódóan onnan tudom, hogy egy horror történet elég horrorisztikusra sikeredett vagy sem, hogy szabályosan "rehabilitálnom" kell utána az elmémet. Az olvasása közben és után 2-3 napig maximum mesét tudok nézni-hallgatni a tv-ben, halál komolyan mondom, hogy erre a célra pl. az oroszlánkirály, a szépség és a szörnyeteg, Pocahontas, meg a 101 kiskutya szól főzés-takarítás közben. Mert egy igazán jó horror engem megterhel, kikészít! Ezért is csak alkalmanként olvasok ilyen könyveket. 

Nos, e kötet esetében, ami az első felét illeti, nem így történt. Esetleg tábortűz mellett elregélt rémmeséknek mondanám ezeket a novellákat, amin maximum kuncogunk egyet a markungba, és közben örülhetünk, hogy minőségi időt töltöttünk a barátainkkal.
Nem azt mondom, hogy ezek rosszak! Hanem azt, hogy ezzel a kötettel nagyon-nagyon finoman vannak bevezetve az olvasók a horror zsánerbe. Kb. a könyv közepéig megállás nélkül tudtam olvasni a novellákat, mivel addig volt light-os a helyzet, és csak elvétve akadt pár olyan történet, ami több volt egy kis "ijesztegetésnél". A könyv második felében viszont egyre gyakrabban kellett szünetet tartanom, és annyira kimerített az olvasásával töltött minden alkalom, hogy úgy aludtam utánuk, mint akit agyonlőttek. Nálam innen lehet tudni, hogy működtek!

Azért a kezdő horrorolvasóknak tudom leginkább ajánlani, mivel e könyvvel nem kéne egyből mélyvízbe ugorniuk.
Viszont a nagy horror rajongóknak is érdemes elolvasniuk, mert megismerkedhetnek olyan szerzőkkel is, akik lehet, hogy a pályájuk kezdetén állnak, viszont az itt olvasható novellájukból ítélve igen ígéretesek. 

Nehéz kiemelnem bárkit, mert sokuk írása tetszett ezért vagy azért. Szinte mindegyikben találtam valamit, ami meg tudott ragadni...

Viszont hogy ne érje szó a ház elejét, megemlítem BKN-t (BKNpieces) akinek a kötetben való megjelenése hatalmas nagy meglepetés volt, hisz' az ő személye bloggerségünk végett már nem idegen számomra. Gondolhatnátok, hogy elfogultságból mondom, de nem így van... mert őszintén meglepett, hogy a kötet egyik legjobb novelláját ő írta. A történet témája, cselekménye, leírása, hangulata, a megfogalmazása, és a szókincse mind-mind kiemelkedő volt a többi novella szerzőjéhez képest. Ha nem hiszitek, olvassátok el!

Aztán, még Dömötör László: Musztafa kincse c. novelláját emelném ki, ami egy létező helyi legenda alapján íródott. Számomra az egyik legemlékezetesebb történet lett a kötetből, mivel Nagykanizsától nem messze nőttem fel, és ennek ellenére csak egyetlen egyszer hallottam Musztafa ottani legendájáról, méghozzá az egyik kanizsai várnapokon, ha jól emlékszem. Sajnos akkoriban is csak említés szintjén... de azóta sehol másol. Így kifejezetten örülök, hogy valaki papírra vetette, és a maga módján emléket állított a témának, na meg hogy ezt volt szerencsém olvasni is!

A horror továbbra sem lesz a kedvenc műfajom... de örülök ennek az antológiának, és szívből gratulálok a szerzőinek és szerkesztőinek!

Pár idézet a kötetből:

"Tényleg nagyon maga alatt van. Egy héttel ezelőtt elveszett Roxy, a kék hullámos papagáj. Nemrég-még-igaz szerelme, az a szemét Totya lepte meg a pelyhes fiókával. Ennyi maradt Totya után: egy túlméretezett kapucnis pulcsi Eric Cartmannel az elején, a madár, meg a tripper."

Kazó-Horváth Dóra: Levi (22.old.)

"A holdfény lágyan világította meg a felboncolt holttestet. A látvány akár egy reneszánsz festmény. A lágy jazz és a vérszagú szétszabdalt hulla fúziója érdekes, de semmiképp sem kellemetlen érzést keltett."

Ferjancsik Sebestyén: Egy romantikus este (49.old.)

"Úgy nézett ki, mintha a horrorfilmek összes szörnyetegének tömegszexbe torkolló koktélpartijának gyermeke lenne."

Vadászi Árpád: A formula (58.old.)

"A pulzusom a fülembe dobolta a halálindulómat."

Rebecca Reed: A tároló réme (76.old.)

"Feltépte a bejárati ajtót, majd sietős léptekkel a kétbetűs irányába indult. Szívmelengető érzés járta át, mikor végre ráülhetett a Megváltás Trónjára."

Gulyás Gábor: Egy vagy közülük (83.old.)

"Minden egyes szempillájáról cseppekben olvad a félelem."

Sine Nomie: Hideglelés (112.old.)

"Lépte nyomán vértócsák nyíltak, a föld súlyos repedéseiben megült a halál jele."

Mia Frances: Erdőkerülők (121.old.)