Szollár Bence - Frontláz

2022.06.23

IRODALMI FORGATÓKÖNYV / HORROR / PSZICHO THRILLER

Olvastatok már irodalmi forgatókönyveket?
Nekem ez volt az első... olyannak tudnám leírni, mintha arról írna az író, hogy miként lennének a novellái megfilmesítve. Így magát a sztorikat is "átéljük", de közben azt is "láthatjuk" hogy miként játszódnának a filmvásznon. 

Bence ezen könyvével 8 ilyen történetet oszt meg velünk.
És bevallom, számomra az elsővel ("A FESTŐ") egy elég "erős" kezdést adott, mert mindamellett, hogy még szokatlan ez a műfaj, a könyv címéből-borítóképéből inkább egy katonai témájú történetre számítottam. Nos, itt szólnék mindenkinek, hogy 8 történetről van szó, amiből csupán KETTŐ katonai (a két utolsó). 
Mindegyik elég nyomasztó hangulattal bíró, megrázó történet, és egyik végén sincs "boldog befejezés". Mindegyik nagyon mély tartalmú és elgondolkodtató, és mindegyikben hatalmas csavarok vannak elrejtve. Amellett, hogy több fejezet rámutat 1-1 mentális problémára, nem egy drámai és megrázó, de brutális részt is kapunk (pl az utolsó fejezetben a háborús éhínség "okozta" kannibalizmus...).

(Spoileres sorok következnek!)

1. Az első, azaz "A FESTŐ" c.fejezet egy művészi és horrorisztikus történetet tár elénk, ami nem kevés, de annál nehezebb jelentésű. 

2. "AZ APA" -val megintcsak kissé a horror világba cseppenünk, de valahogy - mégsem. Egy hatalmas családi dráma következményének lehetünk "tanúi".
3. "A BALESET" is egy óriási csavarral lett megírva (és nem kevés vérrel). Egy autóbalesetben családját veszített anyáról szól, aki gyógyszerekkel és alkohollal tompítja magát.
4. Az "UNALOM" volt az egyik kedvencem!E fejezet egyik főszereplője egy zárkózott személy, aki a magánytól fél a legjobban (pedig ha jól értettem, ő maga a magánya "okozója", hisz' önként zárkózik el a nagyvilág elől...) és ennek hatására téveszméi, képzeletbeli barátai lettek. Akikkel... egy elég durva beszélgetésen vesz részt. Itt engem nem is a véres jelenetek fogtak meg, és nem is hiszem, hogy az lett volna a lényeg (de színesebbé tette storyt, hisz' azok jelentésével plusz egy "mondandót" csempészett bele az író), hanem ahogy a végén rájöhettem, hogy miről is szól igazán ez a fejezet.
5. Az "INTERJÚ" cíművel pedig sikeresen hagsúlyoz több, sajnos nagyon gyakori emberi tulajdonságot: az empátia hiányáit, a hiúságot, a tapintatlanságot, és... még sorolhatnám, hogy mikre világít rá. Itt egy mozgássérült, kerekesszékes ember az interjúalany, akit egy magától teljesen "elszállt" nőszemély interjúztat (imádtam Károly reakcióit!). A történet végéről itt sem maradt le a csavar, ugyanis (SPOILER!) 10évvel később maga az újságíró hölgy is interjúalannyá vált...
6. "AZ AUTÓ" egy nagyon megható, szívet melengető, keser-édes érzéseket magaután hagyó történet, amiben egy nagymama a halála előtti utolsó bölcsességét hagyja az unokájára. Ezt a részt idézném is belőle:
"NAGYI Nem az autó volt fontos, Máté. Hanem az, hogy ki adta nekem.
Máté elmereng kissé, aztán komoly hangon megszólal. MÁTÉ Tehát... ha kapok valamit anyától, vagy apától, azt szeressem? Ne mondjam azt, hogy nekem másik kell?NAGYI Csak az számít, hogy kitől kapod. Mindegy, mi az, jó vagy rossz. Az a lényeg, hogy ki adja neked. És ezt jól jegyezd meg, Máté! Gondolj erre, ha nagyobb leszel. Így tudod meg, ki az, akire igazán számíthatsz."

És igen, ezzel kb ezen fejezet lényegét le is lőttem, de ahogy innentől folytatódik, amit Máté tett... szerintem minden olvasó szívét megdobogtatta.
7.-8. S mivel a "nem katonai" fejezeteket igencsak kifejtettem, így a "katonaiakat" (ami két filmnovella a könyv végén) meghagyom meglepetésnek! Változatlanul hatalmas csavarokra számíthattok bennük is, mint az előttük olvasottakban. Hasonlóan megrázó, és mély tartalmú történetekkel, és nem egy gyomrot nem kímélő, véres jelenettel. 


Akik bírják, s szeretik az ilyet, mindenképp olvassák el! Annak ellenére is, hogy ez nem egy regény, hanem forgatókönyv! Igen, a legtöbbünk számára ez furcsává és szokatlanná teszi... De egyáltalán nem ront rajta! Sőt, nekem pl ezáltal érdekesebbé s "látványosabbá", gördülékenyebben olvashatóvá váltak ezen történetek.

Számomra igazán különleges élmény volt e könyv olvasása! Köszönöm Bence, és sok sikert kívánok a további munkáidhoz is!
(Az eredeti bejegyzés e könyvről 2021. augusztusban íródott.)

Smink: Sóvári Dóra
Fotó: Pásztor Digi Gábor