Tomcsik Nóra - Beleanordi krónikák 1-2.

2022.06.27

MESEREGÉNY / KALAND / FANTASY

Nagyon tetszenek ezek a kis könyvek! Igényes, egyedi, szép borítóikat és a bennük levő aranyos illusztrációkat Pongrácz Edit készítette. 

1, A hercegnő és a sárkányok dala


(Spoiler veszély!) A beleanordi krónikák egy tolvaj kislány életével kezdődnek, akiről időközben kiderül, hogy nem is az, aminek látszik. No de, nem is lenne izgi a sztori konfliktusok és némi veszély nélkül, amit itt a királyság törvényei, és a zsarnok Nagykirály hatalomvágya által kapunk. Ugyanis a törvények úgy szólnak, hogy egy hercegnő mellé kell egy herceg is, hogy idővel a trónra ülhessen. És persze az elrendezett házasság nincs mindenki ínyére...
Eközben a Nagykirály pedig felakarja ébreszteni az évszázadok óta alvó sárkányokat, hogy velük hajtsa rabigába a többi királyságot. Mert hogy, hiába "Nagy" királynak van titulálva, valójában nincs igazán nagyobb hatalma, mint a birodalom többi királyának.

A véletlenszerűen verbuválódott csapatunk (egy tolvajlány, egy muzsikus apród, és egy lovag) vállalják a feladatot, hogy megelőzzék a Nagykirályt, és meggátolják, hogy a sárkányok neki engedelmeskedjenek.
Ezek után pedig a hercegnő "házasítási" gondja is megoldódik, mindenki hatalmas meglepetésére.

Egy nagyon aranyos történet, aminek gyerekmese lévén persze tanulságai is vannak:
- Ne ítéljük el a szegényebbeket!
- Kitartással és bátorsággal, tiszta szívből cselekedve bármeddig eljuthatunk! (Talán még a trónig is...)

És bár minden jó, ha jó a vége, a birodalom keleti oldalán gyűlni látszanak a sötét felhők - rossz híreket hoz a szél. A kalandoknak nincs itt vége, ez csak az 1. része volt a beleanordi krónikáknak! 

2, A kapitány és a szirének földje


Nem tudom hogy vagytok vele, de szerintem egy könyvsorozat, ami gyerekeknek szól, akkor a legjobb, ha lépcsőzetesen "komolyodik", ezzel a gyerekeket mindig egy picivel egyre-egyre többet tanítva.
Bár Nóri mesekönyveinek célja LEHET, hogy nem kifejezetten a tanítás, úgy érzem, HA nem is tudatosan, de ezt is sikerült meglépnie.

A sorozat 2. része már egy fokkal magasabb szintre lép. Történetében több a gondolkodni való, a csavar. Bár nyelvezetében-szóhasználatában már az első rész is oly módon íródott, hogy a felnőttek számára is élvezhető, azaz nem kifejezetten "gyerekes", itt, a 2. részben már véltem felfedezni pár olyan szót, amik igencsak bővíthetik a gyerekek szókincsét, mivel nem kifejezetten a mindennapi használatban előfordulók - ezzel ugyancsak feljebb lépve egy szintet az előző könyvhöz képest.
Történeti tanúlságként ebben a sztoriban leginkább az empátia fejlesztésére tudok gondolni. Több olyan aspektusban jelenik meg a történet folyamán, amik arra igyekeznek rávilágítani a gyerekeket, hogy együttérzést tanúsítsanak pl jómódú, de az anyja által elnyomott szirénfiú iránt, vagy egy király iránt, akinek bár hatalom van a kezében, ez felelőséggel jár, aminek súlyától majd' össze roppan. Aztán egy elárvult kapitány iránt, akit apja kalózsága miatt mintegy megbélyegeznek, előítéletekkel kezelnek. És még sorolhatnám, mert kb minden karakternek megvan a maga baja, amit bár írónőnk leegyszerűsítve vázol fel, mégis kellőképp kiépítve és érthetően.

No de, mesélek egy kicsit magáról a történetről (spoiler veszély!):

16 évvel járunk az előző rész után, az ott megismert karakterek mára már felnőttek, mi több, gyerekeik vannak. Pl Edmundnak felnőttként is hatalmas szerepe van ebben a sztoriban is, kifejezetten jól esett "találkozni" az érettebb, már kifejlődött személyiségével, ami amúgy megtartotta az előző könyvben megismert lényegét, csak azóta, hát... felnőtt!
A fülszöveg szerintem egész jól leírja a történet fő vonalát, így max annyit osztanék még meg veletek, hogy az előző részben a mágikus lanton és a sárkányokon túl nem volt más fantasy elem. Itt viszont már derülnek ki érdekes dolgok, az írónó szót ejt istenekről, de még elfekről is. A történetben még nincs szerepük, viszont más mágikus lényeknek, a sziréneknek annál inkább, de nem a megszokott formában! Nóri bár lényegében maradt az "ismert" szirén ábrázolásnál, mégis sokat újított rajtuk, aminek kifejezetten örültem. Aztán fény derült a mágusok létezésére is, bár nagyon-nagyon ritka az előfordulásuk, mert szinte kihaltak, a maradékuk pedig rejtőzködve-, erejét titkolva él. És itt a mágusok sem az eddig ismert formájukban vannak jelen, hanem ők is új "arculatot" kaptak. Írónőnk mágusai olyan emberek, akik rendelkeznek 1-1 különleges képességgel, mindegyik mással. Az általános mágusokkal ellentétben ők nem tudnak varázsolni minden félét, meg ilyen-olyan bájitalokat főzni, hanem van, amelyik a víznek tud parancsolni, és van, amelyik a telekinézis és a teleportálás képességét birtokolja. Hogy mely emberek, miként és miért birtokolhatnak ilyen képességetek - hogyan válhatnak mágussá, azt már nem árulom el, de elmondhatom, hogy az ötlet egészen különleges és egyedi!

Szerintem azok a gyerekkönyvek a legjobbak, amiket a felnőttek is tudnak élvezni - még ha nem is nekik szólnak. Úgy vélem, Nóri ezzel a 2 könyvvel ezt kellőképp kimaxolta!
Olvasásuk közben nem egyszer felmerültek bennem a Narnia krónikák filmek és könyvek. Történetileg totál mások, de világukban valahogy mégis azokra emlékeztetettek. Talán mert első sorban gyerekeknek szólnak... viszont bár az első Narnia filmet imádtam, a könyvekkel már kevésbé vannak jó emlékeim. Kb 15 éves lehettem, amikor olvastam őket, és Nóri könyveihez képest sehol sem voltak. Lehet, hogy a fordítás miatt veszített a Narnia sztori az értékéből, nem tudom. De stílusában valahogy sehol sem volt meg az a varázsa Nóri könyveihez képest, ami szerintem nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gyerekek (és akár felnőttek) szívesen olvassák. És a "varázs" szóval nem a fantasy vonalra utalok, hanem arra a stílusra, megfogalmazás módra, ami nem csak befogadhatóvá és érthetővé, hanem élvezhetővé is teszi a mesét.

Örülök, hogy olvashattam, és 10 év feletti gyerkőcöknek (és szüleiknek) szívből ajánlom! Az írónőnek pedig további sok sikert kívánok! 
(Az eredeti bejegyzés e könyvről 2022. áprilisban íródott.) 

Smink: Sóvári Dóra

Fotó: Pásztor Digi Gábor

Grafika: Szakter Eszter / CellArt Creations