Tomcsik Nóra - Tél Berlinben

2022.11.20

TÖRTÉNELMI

A borító egész kifejező, szerintem jól el lett találva a regény stílusához-hangulatához. +nagyon szeretem, mikor a karaktereket van módunk ily' módon látni is, nekünk, olvasóknak. Mert hogy biztosra veszem, hogy e borítón a regény két főszereplője van megjelenítve.  
Írónőnk az 1930-as - 40-es évekbe repíti olvasóit, méghozzá 2 nagyon érdekes szemszögből mutatva az akkori francia- és németországi helyzetet.
Boriszéból, aki még kisgyerekként menekült Oroszországból Németországba szüleivel, egy jobb, szabadabb élet reményében.

Egy család, akiknek ekkorra már teljesen világossá vált, hogy visszavonhatatlanul hatalmasat tévedtek ezen döntésükkel.

És Franczéból, egy árja fiatalemberéből, egy Führer iránt teljesen elkötelezett, elhivatott apa gyermekének szemszögéből - akire csodával határatos módon abszolút nem volt befolyással apja világ- és életszemlélete. Legalábbis nem úgy, ahogy azt ő elvárta volna...

2 férfiú, akik két teljesen különböző világba születtek, és teljesen más sorsot szánhatott nekik az ég. De mégis 1 elvet vallottak, és ezért jövőjük egybefonódik.

Az egész regényt a nácizmus (nemzetiszocializmus) tartja hatása alatt, mindenhová befurakszik, mindent megmérgez, mindenre sötét fátylat borít.

A srácok fiatalkorára, a tanulmányaikra, a szerelmeikre, a terveikre, a családjaikra, aztán persze a jövőjükre... de a legfontosabb: a barátságukra is. Legalábbis... írónőnk sokáig erre tesz utalásokat a történetben, sőt, maga a történet is úgy alakul, hogy azt gondolhatnánk, hogy nincs az a barátság, ami ezeket túlélné, és a felek valahogy mégis visszatalálhatnak egymáshoz.

De Franc és Borisz kapcsolata a lehetetlen barátságok meghazudtolója, a ritka kivétel a "törvényszerűségek" tömegében. Mint mikor egy macska válik egy kutya igaz, elválaszthatatlan társává: belegondolva szinte elképzelhetetlen - és mégis akadnak kivételek...
Kifejezetten nyomasztó volt nem csak belelátni, hanem átérezni e karakterek helyzetét, gondolatait, érzelmeit. Ugyanis Nórinak sikerült úgy megírnia a történetüket, hogy a bőrömön érezhessek minden ütést, ami őket érte, és a lelkemben minden fájdalmukat, az elmémben pedig minden feszültséget, ami az övükében játszódott le. Az ő fájdalmaik az én fájdalmaimmá, a meghitt pillanataik az én pillanataimmá is váltak. Ha valami, hát ez az, ami miatt érdemes egy ilyen könyvet a kezünkbe venni...

Viszont... bár nagyon különleges Franc és Borisz barátsága, volt egy mellékszereplő, aki kulcsfontosságú szerepet töltött be a történetükben: Reinhardt.

Bevallom, annak ellenére, hogy a sztori Borisz és Franz életéről, és az ő szemszögeikből szól, bennem akkoris az van, hogy a legnagyobb ász Reinhardt volt a karakterek között. Bár főszereplőink is komoly viszontagságokon mentek keresztül (pl Franc személyisége csaknem meghasonlott, amit Nóri egész jól be is mutatott), de a leírtak szerint az én szememben ő volt az, aki a legtöbbet küzdött, aki a legtöbbet kockáztatott, és akinek a legnehezebb dolga volt. Egy nő, aki a férfiak (legveszélyesebb)világában látszólag könnyű szerrel ellavírozik, mi több, még sokra is viszi. De úgy, hogy még "ember" is marad. - Ezen soraimnak már eleve van némi spoilerrel hintettsége, úgyhogy ezzel kapcsolatban maradjunk is így, a "ködösített" verziónál, úgyhogy nem is árulok el többet. Annyit mondok, hogy sikerült megszeretnem Franzot és Boriszt, de Reinhardtra fel is nézek. (Tutira vevő lennék az ő életéről is egy regényre...)

Írónőnknek szerintem jól sikerült hoznia a hiteles korábrázolást, szerethető és elgondolkodtató karakterekkel, borzalmas és meghitt jelenetekkel egyaránt.

A háború viszontagságai között ugyanis Franz és Borisz barátsága olyan, mint a mindig felkelő Nap, a betonrepedés közt kihajtó virág, vagy az elpárolgó, majd esőként visszatérő csepp a tengerben. Lehet bármily' gonosz a világ, mindig van- és lesz, amiért érdemes élni.

Az én szemem nem maradt szárazon...
Örülök, hogy megismerhettem őket!

És ezek után csak méginkább várom, hogy olvashassam írónőnk legutóbb megjelent, A nyírfák csendje c. könyvét!

❗Ha beszereznéd a könyvet:

➡️ shop.konyvmogul.hu - A magyar szerzők webáruháza  ➡️ 10%-os kuponkód: MINDALETH 😉 

Könyv: 

E-könyv: