Vámosi Kira: (Ne) Álljunk párba! - A legrosszabb online ismerkedő személyiségtípusok

2023.01.23

TÁRSADALMI / ROMANTIKUS

A borító nagyon kifejező, szép, egyedi, és rögtön a minőséget sugallja. Igazán nagyra értékelem, mikor egy könyvborítót megtisztelnek annyival, hogy kifejezetten ahhoz fotóznak képeket, amik ez esetben Esztergályos Patrikról, a világ- és európa-bajnok vívó, az Exatlon férfi nyerteséről, és Szarvas Andreáról, a Miss World Hungary 2018-as királynőjéről készültek. Nagyon örülök, hogy vállalták, hogy e könyv arcai lesznek, mert szerintem tökéletesek voltak erre a feladatra. Egy szó, mint 100: A borító nálam 10/10. 
Kirától ezidáig még nem olvastam, és szerencsésnek is érzem magamat, hogy a Mogul Kiadó biztosított számomra egy recenziós példányt ezen kötetéből, mert egyáltalán nem hittem volna, hogy nekem szól, s épp ezért nem valószínű, hogy olvastam volna. E könyv fő témája az online társkeresés - viszont bátran merem ajánlani mindenkinek, nem csak azoknak, akiknek ilyen jellegű tervei vannak - vagy esetleg épp ezen "dolgoznak". Mert ha úgy vesszük, manapság LEGINKÁBB online megy a társkeresés, az ismerkedés, sőt, a kapcsolattartás is. És ehhez nem kell kifejezetten társkereső oldalakra regisztrálni... elég, ha van egy profilod bármely közösségi felületen. És neked van, ugye? Hisz' ha nem lenne, most ezen soraimat sem valószínű, hogy olvasnád...

Nem keresel párt, főleg nem online? Nos, én sem. Sőt, soha nem is tettem. Ennek ellenére rengeteg párhuzamot véltem felfedezni az online randis személyisegtípusok és a nem online/vagy nem egészen online tapasztalataim között. Nem kétlem, hogy veled is így lesz. Ez a könyv felszakíthat pár sebet, de aztán meg is tisztítja. Mert nem csak bemutatja ezeket a "különös" randis személyiségtípusokat, hanem meg is érteti, hogy ők miért is viselkednek úgy, ahogy, hogyan is váltak olyanokká, amilyenek.

A másik dolog, amiért igen örülök, hogy olvashattam, hogy ha a saját bőrömön az online ismerkedést ilyen szinten nem is tapasztalhattam, ebből a könyvből voltaképp kijárhattam annyira az "iskoláját", hogy ha esetleg egy közeli hozzátartozóm/barátnőm online ismerkedésre adná a fejét - vagy szándékán kívül is beleesne - már fogok tudni segíteni, óva inteni, tanácsokkal ellátni, esetleg ha megtörtént a "baj", segíteni. De mint mondtam, a könyv által bemutatott személyiségtípusok nem csak az online térben fordulnak elő. Itt járnak közöttünk nap mint nap. Inkább azt mondanám, hogy az internet világa az ő "játszóterük", viszont nem feltétlen van szükségük rá ahhoz, hogy "játszhassanak". Ezért is ajánlom figyelmébe mindenkinek ezt a könyvet, - és nem csak az online társkeresőknek!

No de, ha azt hinné valaki, hogy Kira ezen kötete egy pszichológiai kutatómunka nyers és élvezhetetlen tankönyv szerű online randis személyisegtípúsok enciklopédiája... akkor nagyon téved!

(Spoiler veszély!)
A történet egy romantikus szál köré van építve, s a két fő karakter tapasztalatain át elmesélve.
Fiatalkori szerelem, amit egy "csábítás" tesz tönkre, aztán szakítás után az online társkeresés útvesztőiben próbálnak ellavírozni. A könyv a karakterek nagyjából 6 évnyi tapasztalatait foglalja össze, megbotránkoztatóan, félelmetesen, viccesen, vagy épp gyászosan. A főbb karaktereket nem lehet nem szeretni, még ha sok esetben nem is értünk egyet a döntéseikkel/reakcióikkal. Mindenesetre nekem az első fejezetek voltak a legterhesebbek, mivel teljes mértékben át tudtam érezni Aina helyzetét.
Nagyon szerettem Brúnó és Leila karakterét is, igazi támogató, humoros, és megbízható barátok, akikre mindenki vágyna...
A sztori a legkevésbé sem egy habos-babos szerelmi történet, és annak ellenére, hogy igen durva dolgokra kitér (nemi erőszak/autóbaleset/kóma/megcsalás/munkahelyi viszony-csábítás/családi-társadalmi elvárások) mégsem tudnám mondani igazán drámának sem. Mégpedig azért, mert a karakterek bár szinte "végigszenvedik" a történetet, mégis megtanulták helyén kezelni ezeket a rossz tapasztalataikat/élményeiket, sőt, néhol maguk is mulatnak rajta. Ez a tipikus "olyan rossz volt, hogy az már nevetséges" hozzáállás, ami szerintem sokat segített azon, hogy a könyvben szereplő helyzeteket át tudják vészelni.

A történet előadásmódja, a téma tárgykörökre bontott kidolgozása - tematikája pedig tökéletes volt. Érződik rajta a tudás, az alapos és helyes kutatómunka, ami profi minőségben és élvezhetően van tálalva.

Magam sem gondoltam volna, hogy egy ilyen könyvet ennyire - de nagyon élvezni fogok. És mégis!

Nagyon örülök, és köszönöm, hogy olvashattam! A szerzőnek pedig gratulálok, és további sok sikert kívánok!  

Fotó: Balla Nóra
Smink: Orosz Ivett
Stúdió: Nordix Fotóstúdió

❗Ha beszereznéd a könyvet:

➡️ shop.konyvmogul.hu - A magyar szerzők webáruháza  ➡️ 10%-os kuponkód: MINDALETH 😉