Violet C. Landers - Fussatok, görögök!

2022.06.27

KALAND

A borítóról: 
Gyönyörű, és igazán megkapó, akik borító alapján választanak könyvet, szinte biztos, hogy egy példányt befognak szerezni belőle! És bár szerintem történetileg nem éppen a legrelevánsabb kép, de látok benne 1-2 utalást, úgyhogy nemcsak szép, hanem jó is. Nem beszélve a könyvben levő illusztrációkról! Ha valaha készítenék fotót e könyvhöz, biztos, hogy segítségül venném őket, nekem nagyon tetszenek! Egyszerűek, de szépek, és kifejezetten passzolnak a történethez! 
Viszont minél több kalandregény fordul meg a kezemben, annál inkább arra a következtetésre jutok, hogy nem az én zsánerem... Bár ennek ellenére nem hiszem, hogy nemet tudnék mondani bármelyikre is, hisz' ki tudja! Érhetnek még meglepetések... 

No de, egyik könyv sem "fekete", vagy "fehér"! Ezt sem bántam meg, hogy elolvastam, hisz' számomra is van miért szeretni. 

A történetről ( SPOILER VESZÉLY! ) : 

A "Fussatok, görögök!" egy egyéni játék, amin több jelentkezőből választott, többnyire huszonéves, de teljesen különböző nők és férfiak vesznek részt. Egészen pontosan 3 nőt és 4 férfit válogattak be, akiknek Észak-Amerikából ( New York? ) úgy kell eljutniuk Görögországba ( Athén ), hogy az útbaeső országokban megadott check-point-oknál különböző feladatokat kapnak (többnyire színpadi szereplések), és minden egyes határátkelésnél is egy-egy újabb nehezítést. Útjuk során pedig a show-műsor nézői között akadnak segítőik, de üldözőik is. Az lenne a játék lényege, hogy a feladatokat teljesítve, és az üldözők elől sikeresen meglépve eljussanak Athénig, s persze az lesz a nyertes, aki legelőször ér el a célállomásig... 

A sztori elejéből ítélve sokkal komolyabb játékra számítottam, ami leginkább talán az üldözők "munkaköri leírásának" volt köszönhető, ugyanis azt vontam le a dologból, hogy nekik köszönhetően lesz egy thrilleres vonala is a regénynek, hisz' éles fegyverrel, akár brutális módszereket is bevetve üldözhetik- és szabotálhatják a versenyzőket a játék folyamán, mindezt a játék időtartama alatt teljesen legálisan! 
Ebből adódóan számomra volt egy kis "Éhezők viadala" íze a szitunak, de nem... az a történet kész horror ehhez képest. 

Szóval, írónőnk adott egy komoly alapot a játéknak, de nem használta ki! Inkább arra ment rá, hogy egyszerűen csak szórakoztasson. Amivel nincs is baj! Már ha valakinek ez elég... 

Akad benne némi romantikus vonal... 
...de abból a "kétséges" fajtából, hisz' a játékosok nem lehettek biztosak benne, hogy mennyi őszinteség van az ilyen jellegű gesztusokban és szavakban, és mennyi, ami puszta érdekből fakad. Mivel ugye ez egy egyéni játék... a végén csak 1 nyertes lehet. Azaz a romantikus érzelmek játékos- és játékos/üldöző/segítő között mindvégig bizonytalanságot és kétségeket ébresztenek karaktereinkben. 

Akik amúgy... saját meglátásom szerint tinik módjára gondolkodnak és viselkednek, és talán ez az, ami a leginkább zavaró volt számomra. Ha tinik lettek volna, akkor oké, elfogadom, nem várok tőlük érettebb, következetesebb, komolyabb felfogást és viselkedést. Így viszont nagyon nem tudtam komolyan venni, sem megkedvelni őket. 
Épp ezért inkább ifjúsági kalandregény kategóriába helyezném ezt a könyvet, mert szerintem a felnőttek egy része - hasonlóan hozzám - "kevésnek" ítélné. 

Viszont szívből tudom ajálani mindenkinek, akik szimplán kikapcsolódásra vágynak! Egyszerű, de izgalmas kalandokra, némi romantikával, és itt-ott kisebb humorral meghintve.
Egy érdekes könyv, ami a fő témáját teljesen leegyszerűsítve, könnyed stílussal szórakoztat. Egy finom limonádé a lazítós napokra... 

Köszönöm Violet a lehetőséget és a bizalmat, hogy olvashattam e könyvedet, és további sok sikert kívánok!  
( Az eredeti bejegyzés e könyvről 2022. februárban íródott. )