Vivien Holloway: Winie Langton történetek 1-3.

2022.06.23

STEAMPUNK / IFJÚSÁGI kisregény könyvsorozat első három kötete

Azt hiszem, a steampunk rajongók az ilyen borítóknak képtelenek lennének ellenállni! Iszonyat jók! Még én is odáig- meg vissza vagyok tőlük, pedig még kezdő vagyok, ami ezt a műfajt illeti... 
De beszéljünk egy kicsit a beltartalmukról... 
Csak azért nem bánom, hogy ilyen rövidke könyvecskékként lettek kiadva, mert akkor szereztem be őket, mikor már az összes rész megjelent. Ha nem tudtam volna egyből az egyiket a másik után olvasni, valószínűleg befontam volna a szemöldököm kínomban, míg az aktuális következő részre kellett volna várnom... 
Ugyanis Vivi nagyon izgalmas történetet vetett papírra, ami bőven van olyan érdekes, hogy az ember ne akarja, hogy vége legyen! 

1. Kötet: Mesterkulcs 

Itt megismerkedhetünk főszereplőnkkel - Winievel, aki egy többgenerációsan visszanyúló tolvaj család (igen, a mesterségük a tolvajlás) egyik legtehetségesebb lánya. Egy lány, akit születésétől kezdve képeztek, hogy a legjobb tovajok egyike lehessen, így persze igen jól megtanult verekedni, és tökéletesen ért a fegyverekhez is. 
(SPOILER VESZÉL!)
Úgyhogy mikor hírét veszik, hogy a tolvajok egyik leghasznosabb tárgya - ami sokak szerint csak egy legenda - a városukba érkezett, apja őt állítja rá annak megszerzésére. 

A mesterkulcs! Minden tolvaj legfőbb vágya, hogy bárhová akadály nélkül, könnyedén bejuthasson... ez az a tárgy, ami ezt lehetővé is teszi! 
Ehhez Winienek egy születésnapi party vendégei közé kellett "beépülnie", amire nővérét is segítségül küldték, hiszen míg ő a "férfiasabb" teendők (harc és védelem), mestere, addig nővére a csábításé és a manipulálásé. Bár más volt a terv, végül főhősünk került a "pasizós" helyzetbe, ami cseppet sem volt ínyére, ámbár számunkra, olvasók számára igencsak üdítően komikus jeleneteket okozott. Ekkor találkozik Williammel, akivel egy alkukötés által részről - részre egyre jobban megismerkedhetünk, ugyanis Winie belemegy, hogy tolvajt képez belőle. 

2. Kötet : Tolvajbecsület

(SPOILER VESZÉLY!)
Ahogy William halad a tolvajlás művészetének kitanulásával, eljött az ideje, hogy bizonyítsa rátermettségét és tudását, így Winie enged a szigorból, és végre sor kerülhet tanítványa első bevetésére, ami William elhúnyt anyukájának elárverezett gyűrűjének visszaszerzése, azaz ellopása. S bár kezükben a mesterkulccsal azt gondolhatnánk, gyerekjáték egy meló lesz, mégis durván balul sül el. És ennek oka Winie váratlanul felbukkanó exe! Nem, a sztori még mindig nem romantikus, és nem szerelmi dráma! Csak az a tapló pasas is tolvaj, és nyilván arra fáj a foga, amire nekik is... és szépen keresztbe tesz a Langtonoknak (Winie családjának) ahol tud.
 Amúgy a család közben meg egy tank elrablásán dolgozik, ami megintcsak egy érdekes szállal gyarapítja a történetet. 

3. Kötet: A hóhér kötele 

(SPOILER VESZÉLY!)
A második rész azzal zárul, hogy Winie bennt ragadt az öregasszony páncéltermébe, ahová betörtek. Persze elfogták, börtönbe zárták... és ebben a részben azon megy a fejtörés, hogy miként húzzák ki a csávából, mert biztosra vehető volt, hogy felakasszák. Meg nem szöktethették, mert akkor elkellene hagynia az országot, és ő inkább meghalna, mint hogy a családja nélkül éljen (a Langton familia minden tagja nagyon családcentrikus, ragaszkodó és hűséges), így másik megoldást kellett találniuk. Sokáig nem tudták, de az a megoldás épp ott volt, abban a páncélteremben, ahová azon az éjszakán Winie bennt ragadt... 


A történetben nagyon tetszett az egész Langton család, annak szabályaival, életfilozófiáival. 
A sok karakter ellenére nem voltak összemosódások, hasonlóságok, mind-mind érdekesre és teljesen egyedire lett megalkotva. 
A cselekmény gyorsan pörgő, egyik jelenetből máris ugrunk a másikba, és tovább...

A leírások sehol sincsenek túlrészletezve, a steampunkság bár jelen van (öltözék, fegyverek, helyszíni világ stb), szerintem még azok számára is befogadható, akik amúgy nem éppen ezt "szomjazzák". És épp emiatt ajánlom nyugodt szívvel nekik is, mert a humoros és könnyed írói stílus, a laza, eseménydús, izgalmas és érdekes történetvezetés pedig gyakorlatilag bárkinek tetszhet, aki egy röpke 77-/93-/114 oldal idejéig ki szeretne kapcsolódni! 

Nekem sikerült, és igen jól szórakoztam! És végig is fogom olvasni az egész sorozatot (további 5 kötetet).
(Az eredeti bejegyzés e könyvekről 2021. szeptemberben íródott.)