Zsiros-Petróczki Kitti: Elképzelt terápia

2023.03.07

SPIRITUÁLIS / LÉLEKTANI / ÖNISMERETI / MISZTIKUS

A borító megfogó, a maga szolid, ízléses, érdekes, és rejtélyes módján első látásra telitalálat volt nálam.  
A szerző "Lujzi élete" c. kötetét olvasva már nem csodálkoztam, hogy méginkább mélyre ásta magát a spirituális témában a regényírás tekintetében is - mivel abban a kötetben (emlékeim szerint) csak érintőlegesen, de úgyszint kapott némi szerepet ez a vonal.
És ha már így szóba került az a kötete... ha valaki azt a könyvet szerette, akkor ezt olvasva is örülhet, mivel bár más karakteri elnevezés alatt, de a szemfüles olvasók rálelhetnek Lujzira itt is. (Még ha csak 1 fejezet erejéig is...)

Úgy vélem, hogy Kitti önkifejezésileg rengeteget fejlődött az első regényéhez képest. Stílusilag maradt a finom, nőies megfogalmazásnál, de ennél a kötetnél már sokkal kiforrodtabb, profibb szerzőre ismerhetünk benne.

A sztoriról a fülszöveg épp eleget elárul, és elég egyértelművé is teszi az olvasó számára, hogy neki való, avagy sem...
Ettől függetlenül olvasás közben kicsit tartottam tőle, hogy számomra túl lesz misztifikálva a dolog, mert a spirituális témákkal bőven akadnak fenntartásaim. Ez a könyv érinti pl. a numerológiát/számisztikát, és a családállítás témáját is. Nekem egyik sem volt újdonság, és bár nem vagyok egyik mestere sem, de egyáltalán nem idegen témák számomra... Ezért nem csak azt néztem kritikusi szemmel, hogy miként fűzi a szerző a könyvbe őket, hanem azt is, hogy mit ír róluk.
Mint laikus, ezzel kapcsolatban max. annyit szeretnék megemlíteni, hogy pl. a számisztika általi elméleteket nem tartom 100%-osan megbízhatónak, és nem javaslom, hogy tényként kezelje bárki is. Mert bár lehet, hogy a legtöbb ember esetében beigazolódni látszódnak a számisztika által vallottak, viszont vannak bőven kivételek, azaz nem hiszem, hogy minden ember tekintetében általánosíthatóak ezek az elméletek. Az újságokban írt horoszkópos "jövendölésekhez" tudnám ezt hasonlíani... Lehet, hogy sokakra igazak az adott hónapra írottak, viszont jó pár személy esetében kb. kizárt, hogy azok legyenek.

A misztikus vonala a könyvnek, miszerint Kevin álmában vesz részt terápiás üléseken, egészen eredeti ötlet, amit nagyon-nagyon szépen épített fel az írónő. A karakterek épp eléggé voltak kibontva-bemutatva, bár érzéseim szerint ebben a könyvben nem ők, és nem a történet a lényeg, hanem inkább az önismereti tanítás, "segítségnyújtás". A főbb karakterek mind sérült lelkek, és az ő sebeik gyógyulási útjával próbálja bemutatni, hogy milyen lehetőségek vannak a saját gátjainkat átszakítani, és a feleslegesen magunkra pakolt- és cipelt terheinket elengedni. Rávilágít, hogy gyakran olyan dolgok miatt emésztjük magunkat, ami voltaképp nem a mi feladatunk, nem a mi bűnünk - és arra is, hogy miként vethetnénk ennek véget megfelelően és eredményesen, hogy felszabadulhassunk.

Elgondolkodtató, tanulságos, meghitt, szeretetteljes, kedves, és végső soron békét árasztó könyv, ami úgy hiszem, hogy azon olvasók, akiknek szükségük lesz e történetre, rájuk fog találni, és nagyon fogják szeretni, mert sokat fog segíteni rajtuk. Élményileg, és tudásilag- önfejlesztésileg egyaránt.

A szerző első kötetét is szerettem, de ez a darab jócskán felülmúlta. 
Jó szívvel ajánlom mindenkinek, akit vonz!
Én pedig köszönöm, hogy olvashattam! 

Kitti első regényéről írt véleményemet a vele készült fotókkal itt találjátok: 
Végül pedig kiemelnék a könyvből pár számomra megfogó monológot:

"...trauma és trauma közt nincs hiararchia. Mindenkinek a saját történetével kell mennie és mindenkinek a sajátja a legfájóbb."

"Az önismereti úton minden ember életében eljön az a pont, amikor elér a legnagyobb fájdalmához."

"A bűntudat érzése maga a pokol."

"...valóban vétkeztél? Bűnhődhet egy gyerek a szülei hibája miatt?"

"Van, amit azért akar az ember, mert hiányzik és létfenntartó szerepe van, és van, amit azért, hogy több legyen általa."

"- A modern technológia sokmindenre magyarázattal szolgál, ám vannak dolgok, amiket nem magyarázni kell, hanem alkalmazni."

"Ma már mindent definiálunk, pozitív és negatív, jó és rossz. Annak idején úgy éltünk, hogy az eső eső volt, a szivárvány meg szivárvány. Minden az egészhez tartozott. Mi változtattuk meg ezen dolgok jelentését, és ruháztuk fel negatív és pozitív töltettel. A hatalomvágy, irigység, birtoklás nyomán az egyensúly felborult."

"Remélem ez a kép mindig emlékeztetni fog rá, hogy méltó vagy a szeretetre, és soha többé nem kell küzdened érte." 

Ha beszereznéd: