Dee Than-Liu: a Mester

2022.09.18

POLITIKA / MARKETING


Németh Ervin egy másik könyve miatt vette fel velem annak idején a kapcsolatot, és mikor megegyeztünk, azzal zárta a beszélgetést, hogy tesz a csomagba még párat a másik könyveiből is.

Annyira meglepett, hogy az egyetlen reakcióm kb ennyi volt: "Ööö.... oké, köszi!"

Aztán csak akkor szembesültem vele, hogy mikről is beszélt, amikor kibontottam a küldeményét.
- Adam J. Clarke: A lehetetlen (SCI-FI) (eredetileg csak ezt a könyvét beszéltük meg, mint recenziós példányt)
- Németh Ervin: Te meg én (EROTIKUS/THRILLER)
- és Dee Than-Liu: a Mester (POLITIKA/MARKETING)

3 különböző szerzői néven, eltérő zsánerekben, azaz 3 totál más könyvet kaptam egyazon írótól. Nagyon meglepődtem... és legalább annyira érdekesnek is találtam. 

És most térjünk rá erre az aprócska, de annál tartalmasabb könyvre: a Mester 
Olvasás közben felderengtek bennem a miséken hallott keresztény "példabeszédek", de nem csak azok, hanem a tanulságos gyermekmesék is.
Mivel ez egy politikai- és marketing könyv, gondolom a legkevésbé sem erre számítottatok a véleményem bevezetéseként...

Természetesen nem témájában, hanem inkább stílusában emlékeztetett rájuk, ugyanis minden egyes kis történet amolyan tanítási célzatú példabeszéd.
Olyasminek képzeljétek, mint egy felnőtteknek szóló tanulságos mesék összefoglalója, aminek főszereplője egy kínai úr: a Mester. Egy bölcs és intelligens valaki, aki átlát a hétköznapi, az üzleti, de még a politikai szitán is.
A legtöbb történet nagyon elgondolkodtatott, pedig rém egyszerűen vannak előadva... viszont a mondanivalójuk már kevésbé volt egyszerű. A szerző nagyon sok példabeszéddel arra mutatott rá, hogy az emberiség mennyire és miként befolyásolható pl marketig- és üzleti szempontból. Hogy miként dönt sok főnök úgy, ahogy, és hogy miként is kerülnek egyesek magasabb pozícióba, avagy miért kerülnek lejjebb.
Néha már nevetséges volt az emberek pszichológiai működése, de leginkább azon mosolyogtam jókat, hogy Wu hadurat gyakran miként vezette a Mester az orránál fogva. Mert mivel a Mester mondhatni az intelligencia és a bölcsesség mintapéldányaként (de nem kifejezetten pozitív karakterként) funkcionált a könyvben, Wu hadúr a nagy, vagyonos, hirtelen haragú, de "agyatlan" főnökúrként. E két karakter szinte minden történetben felbukkan, és ezen vonásaikkal játszák a szerepüket, amivel a szerző leginkább az új, modernebb üzleti filozófia és a hanyatló, régimódi szemléletek egymásnakfeszülését jelenítette meg.

Saját meglátásom szerint a Mester legalább annyiakon segített, mint amennyieket kijátszott, de valahogy soha nem tűnt fel rossz színben senki számára. Furfangos az öreg, meg kell hagyni...

Érdekes könyv, amit egyszer mindenkinek érdemes lehetne elolvasni. Tanulságos, elgondolkodtató, és számomra az emberiségből némileg kiábrándító, de hasznos olvasmány, azt biztosra veszem.

Nagyon köszönöm a lehetőséget, örülök, hogy olvashattam!

A szerző könyveit közvetlenül tőle tudjátok beszerezni, vegyétek fel vele e-mailben a kapcsolatot: angolsulikft@gmail.com 
A lehetetlen c. kötetéről itt: 
...a Te+Én c. könyvéről pedig itt olvashatjátok a véleményemet: